Προς επίλυση το θέμα για τη συνέχιση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Προς επίλυση το θέμα για τη συνέχιση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η Τουρκία πιθανότατα θα παραδώσει την ευθύνη για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αποφεύγοντας τις εντάσεις με την Ελλάδα, όταν θα αναλάβει την εκ περιτροπής διοίκηση της αποστολής -σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ- το επόμενο έτος, δήλωσε κορυφαίος βρετανός στρατηγός στο Reuters.

«Λόγω της ευαισθησίας των ελληνο-τουρκικών θεμάτων... το πιο πιθανό είναι ότι ο τούρκος διοικητής θα διοικήσει ένα μέρος της δύναμης, αλλά θα υπάρξει ένα υποσύνολο που θα διοικείται από έναν από τους αναπληρωτές του, ο οποίος θα ασχοληθεί με το Αιγαίο», είπε ο στρατηγός Gordon Messenger, αναπληρωτής επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας.

«Να υπάρχει ένας τούρκος διοικητής σε τέτοια ευαίσθητα ύδατα θα είναι δύσκολο πράγμα για τους Έλληνες», σημείωσε.

Διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με το γεγονός ότι πλοία του ΝΑΤΟ κινούνται σε ύδατα που αμφισβητεί ότι έχουν ξεκάθαρη εθνική κυριότητα, ενώ ανησυχεί ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό στις σχετικές διαμάχες.

Ενδεχόμενο τέλος στην αποστολή του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, θα εγείρει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με νέα εισροή προσφύγων μέσω Τουρκίας, κυρίως λόγω του εμφυλίου στη Συρία που έχει οδηγήσει σε εκτοπισμό περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα, ο γερμανός αντιστράτηγος Markus Kneip δήλωσε ότι «εάν το θέλουν όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα το ξανασκεφτούμε», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να συνεχίσει η Γερμανία να ηγείται της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το νέο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η υπό γερμανική διοίκηση αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώθηκε εν τω μεταξύ σε 2.500 μηνιαίως, ενώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 ανερχόταν σε 45.000, κάτι το οποίο όμως συνέβη και λόγω του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου.

Επιπλέον, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ursula von der Leyen, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της συνέχισης της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ο στρατηγός Messenger αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το εάν η Γερμανία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής διοίκηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ Αιγαίο, Maritime Group 2, θα διατηρήσει την ευθύνη μόνο για την αποστολή στο Αιγαίου, ή αν θα την αναλάβει άλλη χώρα.