Ένα «κοινωνικό οικονομικό δίκτυο», το ΜΜΜ, που φέρει τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας-πυραμίδας, φέρεται να βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη άνοδο του bitcoin, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Το εικονικό νόμισμα εμφάνιζε δυναμική άνοδο τις τελευταίες μέρες που αποδίδεται στη ζήτηση από την Κίνα και σε φήμες για χρήση του νομίσματος σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Την Τετάρτη σημείωσε νέα υψηλή άνοδο ξεπερνώντας τα 490 δολάρια για πρώτη φορά από το Σεπτέμβρη του 2014. Σήμερα, κινήθηκε πάλι σε υψηλά επίπεδα, αν και υποχώρησε κάτω από τα 400 δολάρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η ενίσχυση συνδέεται με κινέζους επενδυτές που χρησιμοποιούν το νόμισμα για να βγάλουν κεφάλαια από τη χώρα εν μέσω ελέγχων που έχει επιβάλλει το Πεκίνο στα όρια εκροής κεφαλαίων.
Στην εταιρεία αυτή, τα νέα μέλη πρέπει να αγοράσουν bitcoins για να μπουν, τα οποία στέλνονται σε άλλα μέλη του δικτύου ως «κοινώς επωφελούς βοήθειας». Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υπόσχεση απόδοσης 30% κάθε μήνα.
Η ΜΜΜ είναι το «πνευματικό παιδί» του Σεργκέι Μαβρόντι, ενός πρώην Ρώσου βουλευτή που είχε φυλακιστεί για απάτη το 1997 μετά από την κατάρρευση μιας άλλης εταιρείας-πυραμίδας, επίσης με την ονομασία ΜΜΜ.
Αποθεματικό νόμισμα;
Στο μεταξύ, έρευνα για το bitcoin πραγματοποίησε η Magister Advisors, συμβουλευτική εταιρία στο χώρο της τεχνολογικής βιομηχανίας με έδρα τη Βρετανία. Η έρευνα στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις των 30 μεγαλύτερων εταιρειών bitcoin στον κόσμο και εκτιμά πως έως το 2030, το bitcoin θα αποτελεί το 6ο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα. Οι μεγαλύτερες εταιρείες bitcoin κάνουν αισιόδοξες προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, η ισοτιμία του ενισχύθηκε και ξεπέρασε τα 300 δολάρια, καθώς έφτασε στα 333,40 δολάρια.
Μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την απαλλαγή φόρου στα ψηφιακά νομίσματα, το bitcoin αναγνωρίζεται πλέον ως «πραγματικό» νόμισμα. Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως θα μετατραπεί σε ένα εξίσου ισχυρό νόμισμα με αντίστοιχη ευρεία χρήση με αυτή του ελβετικού φράγκου ή του αυστραλιανού δολαρίου.
Πέρα απ' αυτό, όμως, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η πραγματική αξία του εικονικού νομίσματος βρίσκεται στις τεχνολογικές δυνατότητες που κρύβει. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το blockchain μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι συναλλαγές του bitcoin.
Η έρευνα αναφέρει πως στον επόμενο ένα χρόνο θα ξοδευτούν πάνω από 1δισ. δολάρια σε έργα σχετικά με blockchain των 100 μεγαλύτερων ιδρυμάτων. Ο Τζέρεμι Μίλαρ, εταίρος της Magister Advisors εκτίμησε πως το blockchain είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στο χώρο του ΙΤ την τελευταία δεκαετία.
Ο αναλυτής Ashraf Laidi, αναφέρει πως η ενίσχυση του bitcoin τον Ιούνιο και τον Ιούλιο συνδυάστηκε με τον τότε αυξημένο κίνδυνο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την αποκάλυψη για τα μειωμένα αποθέματα χρυσού της Κίνας.
Ήδη μεγάλα ιδρύματα όπως η Bank of America, η Citi και η Deutsche Bank ακολούθησαν το παράδειγμα της Goldman Sachs και της J.P. Morgan και δήλωσαν συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διερεύνησης ενδεχόμενης χρήσης τέτοιου τύπου τεχνολογίας.
Με πληροφορίες από CNBC, Financial Times