Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας, ενώ παραμένουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική το απόγευμα της Κυριακής.
Στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, παραμένουν και επιχειρούν, για τέταρτο 24ωρο, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Ειδικότερα, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛ.ΑΣ. είναι συντονιστικά.
Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
📌Ενημέρωση για τη δασική #πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων https://t.co/S8eRTmnKqr
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) May 23, 2021
71.300 στρέμματα έκαψε η μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνεια
Οι νεότερες δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Ανατολική Κορινθία και στη Δυτική Αττική, μετά την ύφεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης 19/5, δείχνουν ότι περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.
Τα νεότερα στοιχεία των καμένων εκτάσεων προέκυψαν από ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS). Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Εκτιμάται ακόμη ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, καθώς και 373 κατοικίες.
Στ. Πέτσας: Άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων με 600 ευρώ και μέχρι 6.000 ευρώ για οικοσυσκευές
Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από το Αλεποχώρι όπου βρίσκεται από νωρίς το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο.
Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μετά από αυτές τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας που θα χορηγήσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσει σειρά δαπανών από τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγεισών περιοχών, τη στεγαστική συνδρομή, την οικιστική στήριξη και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Σημειώνεται πως το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται επίσης από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τους γενικούς γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Τέλος, ο κ. Πέτσας ευχαρίστησε όλους όσοι επιχείρησαν στην περιοχή, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αυτοδιοίκησης και τους εθελοντές.
Meteo: Ποιες συνθήκες οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά του Σχίνου
Ένα πλέγμα παραγόντων, από την παρατεταμένη ανομβρία μέχρι τις ριπές πολύ ενισχυμένων ανέμων, ήταν αυτό που επέτρεψε στην πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατακαίοντας 55.000 στρέμματα, σύμφωνα με ανάλυση του meteo.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo οι παράγοντες αυτοί ήταν οι εξής:
- Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
- Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
- Επνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
- Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό
- Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;
- Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
- Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
- Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.
Ν. Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: Κάηκαν 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης
«Oι δυνάμεις πυρόσβεσης κέρδισαν το στοίχημα» υπογράμμισε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενημερώσει για την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.
«Με υπηρεσιακό σχέδιο καταφέραμε να ανασχέσουμε την πορεία της πυρκαγιάς», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Χτες, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς ήταν στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.
Ε. Λέκκας: Διάβρωση εδαφών, κατολισθήσεις και πλημμύρες στις καμένες περιοχές μετά την πυρκαγιά
Στην επόμενη μέρα και τα σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική αναφέρθηκε χτες ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος προβλημάτων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν, έχουν σχέση και με το περιβάλλον. Θα εμφανιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των εδαφών, με έντονα κατολίσθητικά φαινόμενα με ροές εδαφών, με πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία θα τροφοδοτήσουν, μαζί με την καύσιμη ύλη, το θαλάσσιο περιβάλλον όπου και εκεί θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση».
Σχολιάζοντας το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα μετά την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε στάχτη πάνω από 55.000 στρέμματα ο καθηγητής ανέφερε: «Όπως και στη Χίο, στο Μάτι, στην Κινέτα, αλλά σε όλες σχεδόν τις δασικές πυρκαγιές, αντιμετωπίζουμε προβλήματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα πολύ προσεκτικά, με χειρουργική ακρίβεια, έτσι ώστε να υποβοηθήσουν το σύστημα να ανακάμψει για να απομειώσουμε όλες αυτές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».