Ρεκόρ διασωληνωμένων, σταθερά τα επίπεδα των εισαγωγών

Ρεκόρ διασωληνωμένων, σταθερά τα επίπεδα των εισαγωγών

Για πέμπτο 24ωρο παραμένουν σε σταθερά επίπεδα οι εισαγωγές ασθενών, ενώ σταθεροποίηση διαπιστώνεται και στο επιδημιολογικό φορτίο, . Εντούτοις, ειδικοί αναμένουν μεγαλύτερη πίεση στο «αδύνατο σημείο», δηλαδή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Το ΕΚΑΒ υπόψιν αναπτύσσει 55 νέες κλίνες ΜΕΘ COVID, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι μέσα στον Απρίλιο «θα έχουμε περισσότερα εμβόλια». 

Εντωμεταξύ μια άλλη μία δύσκολη εφημερία έκλεισε στο «Λαϊκό» με 36 εισαγωγές, ενώ είναι κατειλημμένα 86 κρεβάτια. Εντούτοις, οι εισαγωγές το Σάββατο ήταν όσες και τις προηγούμενες ημέρες, όπως εξήγησε η πνευμονολόγος, επιμελήτρια στο Λαϊκό Νοσοκομείο Βασιλική Γεωργακοπούλου,  μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3. Η κ. Γεωργακοπούλου επισήμανε ότι όλες οι πτέρυγες Covid του νοσοκομείου, που έχουν συνολικά 87 κλίνες, είναι γεμάτες και εκτίμησε ότι η πίεση θα είναι μεγάλη για τα νοσοκομεία τουλάχιστον για τις επόμενες δυο εβδομάδες. Εξήγησε μάλιστα ότι τα εξιτήρια δίνονται πιο γρήγορα επειδή οι ασθενείς είναι πλέον νεότεροι, ωστόσο τα άδεια κρεβάτια γεμίζουν αμέσως.

Παράλληλα σττη Θεσσαλονίκη, προκαλεί ανησυχία η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Στην Κέρκυρα σήμανε συναγερμός για πέντε κρούσματα σε ιδιωτικό γηροκομείο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι 728 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid,  συνιστούν τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

«Τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα πιεστεί στο αδύνατο σημείο του στις ΜΕΘ. Όλες οι μονάδες της χώρας δημόσιου, ιδιωτικού, στρατιωτικού τομέα να τεθούν κάτω από το συντονιστικό του ΕΚΑΒ. και το λέω γιατί ίσως τις επόμενες ημέρες χρειαστούμε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να νοσηλεύσουμε ασθενείς με Covid», υποστήριξε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Αντιστοίχως ο καθηγητής πνευμονολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν», Στέλιος Λουκίδης προειδοποιεί ότι «οι ΜΕΘ θα πιεστούν, έχουν ανεξάρτητους παράγοντες, για να το πούμε λαϊκά δεν αδειάζουν εύκολα».

Σημειώνεται πως προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, το ΕΚΑΒ αναπτύσσει 55 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid, κάνοντας μετατροπές σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης στα νοσοκομεία της Αττικής.

 Παράλληλα, την  επιθυμία τους να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μάχη κατά του κορονοϊού έχουν εκφράσει 32 ιδιώτες γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας.

Συγκεκριμένα όπως επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, πρόκειται για γιατρούς γενικής ιατρικής, πνευμονολόγους και λοιμωξιολόγους, μεταξύ αυτών και γιατροί, που μπορούν να ενισχύσουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη και την τοποθέτησή τους.

Δεκάδες ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι Εντατικής

«Χθες ήταν 40 ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία, που περίμεναν να πάνε σε κρεβάτια εντατικής. Στον Ευαγγελισμό εντός μιας μέρας κατορθώνουμε να τους απορροφήσουμε», επισήμανε ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Μείωση στις εισαγωγές ασθενών 

«Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε 240 εισαγωγές. Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός αυτός μειώνεται. Χθες είχαμε 175, προχθές 169, αν αποκλιμακωθεί τις επόμενες μέρες θα είναι ένας πολύ θετικός δείκτης», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Επιπροσθέτως αναφερόμενη στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και για το αν αυτή θα γίνει στις 5 ή στις 12 Απριλίου, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει στην Επιτροπή το πλαίσιο της στρατηγική της για το επόμενο διάστημα, για το πώς θα γίνει ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, της οικονομίας και της εκπαίδευσης και “με το νέο συμπληρωματικό εργαλείο του self test που θα είναι δωρεάν στη διάθεση κάθε Έλληνα στις αρχές Απριλίου».

Επανεκκίνηση με ελεγχόμενα βήματα – Στόχος και η εξωτερική εστίαση εντός Απριλίου

Η σταθεροποίηση, λοιπόν, που καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε δείκτες όπως oι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα. Επίσης, η προοπτική είναι με το διευρυμένο testing, τα γυμνάσια και τα λύκεια να ανοίξουν στις 5 Απριλίου και το λιανεμπόριο πιθανότατα στις 12 Απριλίου, ενώ  η εξωτερική εστίαση προς το τέλος του μήνα.

«Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna o κ. Πέτσας διευκρίνησε ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

Συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».

«Θα επιχειρήσουμε ελεγχόμενο άνοιγμα από αρχές Απριλίου στη μέση εκπαίδευση και το λιανεμπόριο και από μέσα Απριλίου στην εστίαση», δήλωσε ο Υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα ακολουθήσουμε και πάλι επακριβώς τις κατευθύνσεις που θα μας δοθούν», είπε  ο Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.

«Είναι θετικό επικουρικό μέτρο. Θα πρέπει να προμηθευτεί το σύνολο της κοινότητας, ώστε να κάνουν το τεστ όλοι κάθε Δευτέρα», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος.

Αντίθετη άποψη έχει ωστόσο ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος ξεκαθάρισε σήμερα ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απρίλη και μετά κι όχι στις 5 που ζητά επισταμένα η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, προεξάρχοντος του self test, το οποίο φαίνεται να είναι και το Νο.1 «όπλο» κατά της διασποράς τη δεδομένη στιγμή, μετά βέβαια το εμβόλιο.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι «τα μοντέλα δείχνουν ότι είμαστε ακριβώς στην κορύφωση» και περιμένει την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 στις 8 Απριλίου και την περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση «Ελευθερία», εντάσσονται από την ερχόμενη Πέμπτη δύο νέα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα – στο Ελληνικό και το Περιστέρι. Εκεί βρέθηκε χθες υπόψιν  ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι το πολύ  «μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες».

Tέλος αξίζει να επισημανθεί ότι την ερχόμενη Τετάρτη, δηλαδή δύο ημέρες νωρίτερα από το καθιερωμένο ραντεβού θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, για να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει ενδεχομένως τα επόμενα στάδια άρσης του lockdown.