Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εντόπισε περισσότερες από 50 παραβιάσεις του κυβερνοχώρου της μεταξύ 2011 και 2015, με ορισμένα από τα περιστατικά που περιγράφονται ως «κατασκοπεία», σύμφωνα με τα αρχεία της Fed, όπως αποκάλυψε το Reuters.
Συγκεκριμένα, το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποπτεύεται χάκερ ή κατάσκοπους σε πολλά από τα περιστατικά, όπως δείχνουν τα αρχεία.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της Fed έχουν έναν κρίσιμο ρόλο στο παγκόσμια τραπεζικό σύστημα και περιέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι εκθέσεις ασφάλειας κυβερνοχώρου, στις οποίες απέκτησε πρόσβαση το Reuters μέσω αιτήματος στη νομοθετική πράξη Freedom of Information Act, ήταν αναθεωρημένες σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό από αξιωματούχους της Fed ώστε να διατηρηθούν μυστικές οι διαδικασίες ασφαλείας της κεντρικής τράπεζας, όπως επισημαίνεται.
Η Fed αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ τα αρχεία δεν εμφανίζουν ποιος χάκαρε τα συστήματα της τράπεζας, ούτε αν απέκτησε πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες ή έκλεψε τα χρήματα.
«Το χάκινγκ συνιστά μείζονα απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το γιατί», δήλωσε ο James Lewis, ειδικός σε θέματα ασφάλειας κυβερνοχώρου στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ένα think tank της Ουάσιγκτον. Ο J. Lewis εξέτασε τα αρχεία μετά από αίτηση του Reuters.
Τα συγκεκριμένα αρχεία αντιπροσωπεύουν μόνο ένα κομμάτι του συνόλου των κυβερνοεπιθέσεων στη Fed, καθώς περιλαμβάνουν μόνο τις περιπτώσεις που αφορούν στο Συμβούλιο των Διοικητών στην Ουάσιγκτον, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που υπόκειται στους νόμους δημοσίων αρχείων. Το Reuters αναφέρει ότι δεν είχε πρόσβαση στα αρχεία των τοπικών ομάδων ασφάλειας στα 12 ιδιόκτητα περιφερειακά υποκαταστήματα της κεντρικής τράπεζας.
Η αποκάλυψη των επιθέσεων στη Fed έρχεται μια στιγμή κατά την οποία βρίσκεται σε αμφιβολία η κυβερνοασφάλεια των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, έπειτα από την υπόθεση του χάκερ που έκλεψε 81 εκατομμύρια δολάρια από λογαριασμό τράπεζας του Μπαγκλαντές στη Fed της Νέας Υόρκης.
Στο στόχαστρο χάκερ έχουν βρεθεί μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής JPMorgan, καθώς και μικρότερα, όπως η Banco del Austro στον Ισημερινό και η Tien Phong του Βιετνάμ.
Απόπειρες χάκινγκ αναφέρονται σε 140 από τις 310 εκθέσεις που παρείχε το διοικητικό συμβούλιο της Fed. Σε ορισμένες αναφορές, τα επεισόδια δεν είχαν καταγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε οκτώ παραβιάσεις πληροφοριών μεταξύ του 2011 και του 2013 - μια εποχή που το γραφείο συναλλαγών της Fed αγόραζε τεράστιες ποσότητες ομολόγων - το προσωπικό της Fed έγραψε ότι οι υποθέσεις εμπεριείχαν «κακόβουλο κώδικα», αναφορικά με το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε από τους χάκερ.
Επιπλέον, τέσσερα περιστατικά χάκινγκ το 2012 θεωρήθηκαν πράξεις «κατασκοπείας». Σύμφωνα με τα αρχεία, σε δύο από τα περιστατικά αυτά τα αναφέρεται ότι υπήρξε υποκλοπή πληροφοριών, ενώ στα άλλα δύο δεν αναφέρεται κατά πόσον υπήρξε παραβίαση.
Στο σύνολο των περιτπώσεων, η εθνική ομάδα ειδικών κυβερνοασφάλειας της Fed, η οποία λειτουργεί ως επί το πλείστον έξω από το New Jersey, εντόπισε 51 περιπτώσεις «υποκλοπής πληροφοριών» που αφορούσαν το διοικητικό συμβούλιο της Fed.
Οι περιπτώσεις υποκλοπής πληροφοριών μπορεί να αναφέρονται σε ένα εύρος διαδικασιών κατά τις οποίες μη εξουσιοδοτημένα άτομα είδαν πληροφορίες της Fed, από επιθέσεις χάκινγκ εώς e-mails της Fed που στάλθηκαν σε λάθος αποδέκτες, σύμφωνα με δύο πρώην επιτελικά στελέχη κυβερνοασφάλειας της Fed.
Τα δύο πρώην στελέχη, δήλωσαν ότι οι επιθέσεις στην Fed αρκετά συνηθισμένες όσο και σε άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Δεν ήταν σαφές εάν στα περιστατικά κατασκοπίας στη Fed υπήρξε ανάμιξη ξένων κυβερνήσεων, όπως έχει υποπτευθεί σε ορισμένες επιθέσεις κατά ομοσπονδιακών υπηρεσιών.