"Οι δασικοί χάρτες είναι το πρώτο λιθαράκι στη συνολική δομή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας", δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της σημερινής εκπομπής της ΕΡΤ1 "10 στην Ενημέρωση", προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε έως σήμερα η πολιτική τόλμη, το πολιτικό κεφάλαιο για να πραγματοποιηθεί αυτή η παρέμβαση.
Επανέλαβε δε, ότι "οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν την κατάσταση των χρήσεων, δεν τροποποιούν την ιδιοκτησία και δεν αποτελούν δήλωση ιδιοκτησίας. Υποδεικνύουν εάν μία περιοχή υπόκειται στις δεσμευτικές προϋποθέσεις της δασικής νομοθεσίας ή όχι, ώστε να είναι ευδιάκριτες οι οικιστικές και αναπτυξιακές λειτουργίες".
Επίσης, ο αν. ΥΠΕΝ διευκρίνισε τη διαδικασία της ανάρτησης των δασικών χαρτών λέγοντας ότι τόσο η υφιστάμενη νομοθεσία, όσο και το Σύνταγμα επιτάσσουν την χρησιμοποίηση της παλαιότερης διαθέσιμης πληροφορίας που διαθέτει η Ελληνική Πολιτεία, άρα τις αεροφωτογραφίες του 1945, προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την τελευταία διαθέσιμη, που είναι αυτή του Κτηματολογίου του 2007. Έτσι, η οργάνωση των χρήσεων και η αποτύπωσή τους διεξάγεται στο ψηφιακό και απολύτως σύγχρονο υπόβαθρο του 2007 που έχει στην κατοχή του το Κτηματολόγιο και όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας μας, ώστε να εντοπιστούν οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί και να τακτοποιηθούν.
"Πρέπει να υπάρξει κανονικότητα και ισονομία στις χρήσεις", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε ότι τα παραχωρητήρια των Δασαρχείων, οι εποικισμοί και οι αναδασμοί αποτελούν νόμιμα εργαλεία, τα οποία εντάσσονται στις κατηγορίες των ατελών αντιρρήσεων, ενώ στην περίπτωση των πρόδηλων λαθών επιστρέφεται το καταβληθέν τέλος. "Θέλουμε να προφυλάξουμε τον πολίτη από πιθανά λάθη της Πολιτείας γι'' αυτό του παρέχουμε τη δυνατότητα σε αυτές τις περιπτώσεις να υποβάλλει την αίτησή του χωρίς κόστος", συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά την υποστήριξη όλων των επιστημονικών φορέων της χώρας στο εγχείρημα των δασικών χαρτών, τα ΔΣ της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ υπήρξαν αντίθετα.
"Αυτό μας ανάγκασε να ζητήσουμε τη συμμετοχή μας στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, τον Απρίλιο, όπου τελικά οι Δήμαρχοι κατανόησαν ότι επιβάλλεται η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Διότι, δεν μπορούμε σε κάτι τόσο αναγκαίο να θέτουμε ζήτημα αναστολής ή καθυστέρησης, την ίδια στιγμή που οι Δήμοι ήταν υποχρεωμένοι από τα τέλη του 2016 να αποστείλουν τα περιγράμματα των οικιστικών πυκνώσεων, τα οποία υπάρχουν σε ΦΕΚ εδώ και δεκαετίες. Είτε ένας Δήμος έχει αποστείλει τα στοιχεία είτε όχι, οι πολίτες μπορούν με το κατάλληλο έγγραφο από την Υπηρεσία Δόμησης της Πολεοδομίας να υποβάλουν την αντίρρησή τους και να λυθεί οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας".
"Ίσως κάποιοι υπέθεσαν ότι δεν θα προχωρήσει αυτή η τομή στην Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ, όμως "ως Υπουργείο συμφωνήσαμε ότι όσες νομοθετικές παρεμβάσεις και χρόνος και αν χρειαστούν, εμείς θα προχωρήσουμε. Η ολοκλήρωση και η κύρωση των δασικών χαρτών είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. ΄Εως τις 12 Ιουνίου οι Δήμοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να αποστείλουν τα στοιχεία των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων στο Κτηματολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατοικία εκτός σχεδίου δεν μπορεί να προστατευθεί. Μόνο τα Δημοτικά Συμβούλια είναι αρμόδια γι'' αυτό και μόνο οι Δήμοι γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία. Πρόκειται για απόλυτη ευθύνη των Δήμων. Ειδάλλως, ο πολίτης θα πρέπει να εμπλακεί σε μία διαδικασία αντιρρήσεων και να καταβάλει και τέλος αντιρρήσεων, ενώ δεν θα έπρεπε, και θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο φορτίο στις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων.
Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε επίσης ότι τα αυθαίρετα κτίσματα δεν κινδυνεύουν από τους δασικούς χάρτες, κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς από τον τρόπο που κατασκευάστηκαν, ενώ για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς είπε ότι ο δασικός χαρακτήρας μιας έκτασης είναι περιοριστικός. Σε αντίθεση με την γεωργική χρήση η οποία μπορεί να είναι περιβαλλοντικά και θεσμικά ισοδύναμη και πρέπει να τακτοποιηθεί. Διότι, ένα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες είναι ότι αποκαλύπτονται εκχερσώσεις και καλλιέργειες σε περιοχές που επιδοτούνται, περιοχές που το 1945 ήταν κάτω από τη δασική νομοθεσία. Εδώ λοιπόν τίθεται ένα ζήτημα επιστροφής των χρημάτων των επιδοτήσεων και αναστολής της γεωργικής καλλιέργειας.
Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο του Απριλίου για τους δασικούς χάρτες "δίνεται η δυνατότητα στους γεωργούς με έκπτωση που ξεπερνά το 80%, σε 100 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ να νομιμοποιήσουν τη χρήση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βεβαίωση της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με αυτό τον τρόπο οι αγρότες νομιμοποιούν την αγροτική χρήση, χωρίς τη διαδικασία των αντιρρήσεων. Οι αγρότες λοιπόν που στην περιοχή τους έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες θα πρέπει έως τις 12 Ιουνίου να προσέλθουν στα Δασαρχεία και να αιτηθούν την νομιμοποίηση αλλαγής χρήσης".
Ως προς το κόστος της αλλαγής χρήσης ένας αγρότης θα έπρεπε να καταβάλει με το προηγούμενο καθεστώς 4.000 ευρώ εφάπαξ, για έκταση 5 στρεμμάτων. Με τις νέες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ ο ίδιος αγρότης θα πληρώσει 600 ευρώ, σε 100 δόσεις, με ελάχιστη τιμή δόσης το 30 ευρώ μηνιαίως, ποσό που μπορεί να υποστηρίξει το αγροτικό εισόδημα. Έτσι, "ανοίγει ο δρόμος ώστε οι αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις τους, να επιδοτούνται νόμιμα και να αναγνωριστούν ως γεωργικά εκμεταλλεύσιμες οι εκτάσεις τους στους δασικούς χάρτες". Αν και η συγκεκριμένη διαδικασία νομιμοποίησης προβλεπόταν ήδη από το προηγούμενο νομικό καθεστώς, εντούτοις η μεγάλη γραφειοκρατία και το υψηλός κόστος την καθιστούσαν έως σήμερα ανενεργή.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι "οι δασικοί χάρτες δεν δημιουργούν εμπόδια στην γεωργία, αρκεί η γεωργία να γίνεται νόμιμα και οργανωμένα, διότι αποτελεί μαζί με την εργασία κρίσιμο στοιχείο της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Και βέβαια θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε τροποποίηση χρήσης πέραν της γεωργικής σημαίνει αυτομάτως παύση της έγκρισης επέμβασης, η οποία επιστρέφει άμεσα στην ευθύνη του Δημοσίου".
Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην διάταξη του πρόσφατου νόμου για τους δασικούς χάρτες, σύμφωνα με την οποία προσλαμβάνονται συμβασιούχοι της δασικής επιστήμης σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να στελεχώσουν τα Δασαρχεία και τα Σημεία Στήριξης, με στόχο αφενός την βοήθεια προς τον πολίτη και αφετέρου την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του έργου της ανάρτησης και στη συνέχεια κύρωσης των δασικών χαρτών.