Σ. Φάμελλος: Τα συστήματα μέτρησης ρύπων στις βιομηχανίες ανοικτά σε κάθε πολίτη

Σ. Φάμελλος: Τα συστήματα μέτρησης ρύπων στις βιομηχανίες ανοικτά σε κάθε πολίτη

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει την ευθύνη να ακούει την αγωνία των πολιτών και να προστατεύει πάνω από όλα την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον», ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη με κεντρικό θέμα την καύση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στην τσιμεντιοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, στο Βόλο.  

«Για τον λόγο αυτό, εξετάζοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που ξεκίνησε το 2014 επί της ουσίας και ολοκληρώθηκε το 2017, κάναμε ιδιαίτερες ενέργειες για την περίπτωση της ΑΓΕΤ, έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες και τα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ διέθετε ένα σύστημα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το οποίο από το 2011 ήταν κλειστό και δεν παρακολουθούνταν από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες. «Εμείς δηλώσαμε ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα και πράγματι άνοιξε τον Ιούλιο του 2017. Σήμερα, υπάρχει  online πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, οποιαδήποτε στιγμή».

Επιπλέον, σε πρόσφατη σύσκεψη διασφαλίστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλες τις βιομηχανίες της Ελλάδας και δεν θα είναι προσβάσιμο online μόνο για το Υπουργείο και την Περιφέρεια, αλλά και από τον Δήμο και τον κάθε πολίτη της χώρας. Απαιτείται να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια, διότι υπάρχει ανησυχία από την πλευρά των πολιτών».

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ απαντώντας σε ερωτήσεις φορέων και πολιτών του Βόλου που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής επεσήμανε ότι το δευτερογενές καύσιμο που προκύπτει από την καύση  αποβλήτων συντελείται σε εργοστάσια που είναι υποχρεωμένα να τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την μείωση συγκέντρωσης επικινδύνων ουσιών.

Εξάλλου, ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπει ενίσχυση της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή και μόνο  ένα υπολειπόμενο κλάσμα που αντιστοιχεί στο μισό των απορριμμάτων καταλήγει για καύση σε κατάλληλους κλιβάνους, όπου οι ρυπαντές είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά όρια.  

Άρα «δεν πρόκειται για  σκουπίδια, αλλά για επεξεργασμένα σκουπίδια με χαμηλούς ρυπαντές, που καίγονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις», διευκρίνισε ο Σωκράτης Φάμελλος τονίζοντας ότι ο έλεγχος των εγκαταστάσεων και της επιχείρησης είναι αυστηρός, τόσο από το Υπουργείο, όσο και από την Περιφέρεια.

Ειδικότερα, ισχύει η εισαγωγή στη βιομηχανία της τσιμεντοβιομηχανίας αυστηρότερων ορίων, με εξαπλασιασμό των μετρήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων είναι δημόσια, ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία εκ μέρους της κοινωνίας, διότι «ο στόχος μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος», τόνισε.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία δεν απαγορεύει σε καμία χώρα της Ευρώπης η χρήση RDF στην τσιμεντοβιομηχανία. Αντίθετα, η ΕΕ σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες προωθούν από κοινού τη χρήση δευτερογενών καυσίμων έναντι των ορυκτών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία. Σε τοπικό επίπεδο, η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Βόλου συμβάλλει στον έλεγχο της τοπικής λειτουργίας, ενώ η Περιφέρεια έχει την ευθύνη λειτουργίας και επιβολής προστίμων, και αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου.

«Θέλουμε να υπάρχει ευρεία κοινωνική αντιπροσώπευση στην Επιτροπή Ελέγχου», σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, ενώ από την πλευρά του, εάν χρειαστεί, προτίθεται να καλέσει εκπροσώπους των τοπικών φορέων και οργανώσεων, ώστε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα.  

«Έχουμε ήδη αποστείλει 12σέλιδο υπόμνημα με το οποίο ενημερώνουμε σχετικά την τοπική κοινωνία,  ενώ στο έγγραφο του Δημάρχου Βόλου που κάνει λόγο για παραβίαση των επιτρεπτών ορίων, απάντησα την ίδια μέρα και ζήτησα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, με βάση τον νόμο 3982, αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων από την Περιφέρεια, όπως είναι οι έλεγχοι, οι κυρώσεις, η αναστολή λειτουργίας ή οτιδήποτε άλλο, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο», κατέληξε. 

Φωτογραφία intime news  

 ?