O οίκος Scope Ratings αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ΒΒ/Θετικές προοπτικές), προβλέποντας ύφεση 10% φέτος, αντί 8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, λαμβάνοντας υπόψη το πλήγμα στον τουρισμό και το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο.
Όπως αναφέρει, η οικονομία ανέκαμψε μόλις 2,3% το τρίτο τρίμηνο από το δεύτερο – με τον βραδύτερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Για το 2021 αναμένουμε ήπια ανάκαμψη της τάξης του 4% μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 και πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγοροι και ευρείς θα είναι οι εμβολιασμοί τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερους αριθμούς τουριστών», επισημαίνει ο αναλυτής του οίκου Jakob Suwalski.
Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα η προτεραιότητα για την κυβέρνηση πρέπει να είναι το πως θα προσελκύσει περισσότερες ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις.
Οι χαμηλοί ρυθμοί επενδύσεων γύρω στο 12% του ΑΕΠ το 2019, έναντι 22% κατά μέσο όρο στην ΕΕ, συνεχίζουν να περιορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας. Η υγειονομική κρίση είναι μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά τη στήριξη του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ ώστε να τονωθούν οι ξένες και εγχώριες επενδύσεις.
Οι δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη περιορίζονται από το χαμηλό ρυθμό αποταμίευσης και τα υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων που ταλαιπωρούν τις ελληνικές τράπεζες.
Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα 60 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων της προηγούμενης κρίσης, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η τωρινή κρίση θα προσθέσει γύρω στα 10 δις νέων κόκκινων δανείων. Με βάση στοιχεία Σεπτεμβρίου, δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών και ένα μέρος του ποσού αυτού θα αναγνωριστεί ως κόκκινο το 2021.
«Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω προόδου στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων μέσω του Ηρακλή (Hercules Asset Protection Scheme) ώστε να μειωθούν σημαντικά οι επισφάλειες. Παράλληλα, τα πολύ χαμηλά επιτόκια αναχρηματοδότησης του Δημοσίου που διατηρούνται στα επίπεδα αυτά από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πρόγραμμα αγορών της οποίας επεκτάθηκε στα 1,85 τρις μέχρι τον Μάρτιο του 2022, δημιουργούν μια ευνοϊκή βάση για την τιμολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των τιτλοποιήσεων μέσω του προγράμματος Ηρακλή», αναφέρει η έκθεση.
Ο οίκος Scope βλέπει ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι θα συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να τονωθούν οι επενδύσεις.
Το πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ θα προσφέρει δάνεια και επιχορηγήσεις της τάξης των 32 δισ. ευρώ που θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021, ποσά που αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ του 2019. Η πρόκληση για τις ελληνικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα θα είναι να εκμεταλλευτούν τους πόρους αυτούς έγκαιρα. Μαζί με περίπου 15 δις ευρώ χρηματοδοτικών πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο 2021-2027, η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεση της γύρω στα 50 δις η 27% του ΑΕΠ του 2019 για να υλοποιήσει μεγάλα πρότζεκτ τα επόμενα χρόνια.