Την δραστική μείωση της διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, γεγονός ενθαρρυντικό, όχι όμως και καθησυχαστικό, επιβεβαίωσε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόρδας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μια τέτοια επιδημία είναι αδύνατον να σβήσει όταν υπάρχουν μικρές εστίες.
Για το λόγο αυτό, δεν καταργείται το μήνυμα της απομόνωσης όταν παρουσιάζεται το παραμικρό σύμπτωμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Liberal, o κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι "επειδή με οποιαδήποτε χαλάρωση παραμένει ο κίνδυνος επανόδου της επιδημίας, η πορεία θα παρακολουθείται τόσο με επιδημιολογικά κριτήρια, όσο και με αυξημένη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων".
Και δεδομένου ότι είναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον ιό, γι΄ αυτό θα συνεχίζεται η παρακολούθηση με επιδημιολογικές μελέτες βάσει των ορολογικών τεστ, δηλαδή των τεστ αντισωμάτων, με έμφαση στα γεωγραφικά διαμερίσματα που εστιάζονται τα κρούσματα, σημεία στα οποία αναμένεται μεγαλύτερη συλλογική ανοσία.
Οι έλεγχοι αυτοί ενδεχομένως να γίνονται και συνδυαστικά, τόσο με τα ταχέα διαγνωστικά που σταδιακά αδειοδοτούνται, όσο και με τα μοριακά τεστ όπου υπάρχουν αμφιβολίες και ανάγκη κάλυψης των ασθενών ή επιβεβαίωση για περιστατικά επαφών κρούσματος, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης.
Παρατηρώντας ότι "δεν μπορεί κανείς να περιμένει ένα εμβόλιο που μπορεί και να μην είναι αποτελεσματικό", ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι "πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και πολύ σταδιακοί σε αυτή την ελεγχόμενη επάνοδο της χώρας στη μερική κανονικότητα, χρησιμοποιώντας τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις και την επάρκεια του συστήματος υγείας".
Δομές για κορονοϊό και το καλοκαίρι
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας θα παραμείνει σαφέστατα σε ετοιμότητα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προετοιμασμένο για πιθανή δυσμενή εξέλιξη.
"Το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να ενισχύεται περαιτέρω για να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, αλλά ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς με συγκεκριμένους κανόνες, με όρους και προϋποθέσεις.
Ανά πάσα στιγμή θα είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση και ναι, θα υπάρχουν και δομές οι οποίες θα λειτουργούν συνέχεια αποκλειστικά για τον COVID-19", συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Νέος μηχανισμός επιπλοκών - πιθανές θεραπείες
Στο μεταξύ, σε πρόσφατη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, από ομάδα παθολογοανατόμων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και του Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, ο ιός εντοπίσθηκε στα κύτταρα του ενδοθηλίου των αγγείων (ο προστατευτικός εσωτερικός χιτώνας των αγγείων) σε πολλά όργανα, όπως της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του ήπατος και του εντέρου.
Η μελέτη εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο προσβάλλονται ταυτόχρονα τα ζωτικά όργανα.
Η προσβολή του ενδοθηλίου από τον covid - 19, προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή και οίδημα και έτσι εξηγείται η κυκλοφορική ανεπάρκεια στους σοβαρά πάσχοντες.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του ενδοθηλίου των ασθενών, με αντιφλεγμονώδη φάρμακα κατά των κυτοκινών, αναστολείς των υποδοχέων ΑCE μέσω των οποίων εγκαθίσταται στον οργανισμό και με στατίνες.