(φωτογραφία αρχείου)
O Hellas Sat 4, ένας από τους πλέον σύγχρονους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, έχει τροχιοθετηθεί εδώ και λίγη ώρα στην ελληνικών δικαιωμάτων γεωστατική δορυφορική θέση στις 39 μοίρες Ανατολικά του Γκρίνουιτς, συγκροτώντας έτσι μαζί με τον Hellas Sat 3, ένα «δίκτυο» δορυφόρων με αυξημένες δυνατότητες. Η εκτόξευση έλαβε χώρα από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο του Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, με χρήση του ευρωπαϊκού πυραυλικού φορέα Ariane 5.
Πρόκειται για έναν δορυφόρο με μάζα 6,5 τόνους και διάρκεια ζωής περίπου 15 έτη, ο οποίος διαθέτει 32 αναμεταδότες καλύπτει γεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω; Μεγαλύτερη χωρητικότητα και αξιοπιστία προσφερόμενων υπηρεσιών δορυφορικού Ιnternet, τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και τηλεπικοινωνιών.
Τόσο η εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου και η τοποθέτησή του σε τροχιά ελληνικών δικαιωμάτων αποτελούν σημαντικό γεγονός. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθούν δύο πράγματα: Αφενός ο Hellas Sat 4 είναι αμερικανικής κατασκευής, αφετέρου η Hellas Sat ανήκει από το 2013 στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και Αφρική.
Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από τον γίγαντα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας Lockheed Martin. Στη διάρκεια της κατασκευής του μετείχαν στις εργασίες Ελλαδίτες, Σαουδάραβες και Κύπριοι μηχανικοί, καθώς η Hellas Sat έχει την έδρα της στην Κύπρο. Επίσης διαθέτει δύο ιδιόκτητους δορυφορικούς σταθμούς ελέγχου, έναν στην Ελλάδα και έναν στην Κύπρο.
Η αγορά μόνο των σταθερών δορυφορικών υπηρεσιών ανήλθε στα 19,6 δισ. δολάρια το 2017 και οι αναλυτές του κλάδου αναμένουν ότι θα φτάσει τα 23,4 δισ. δολάρια στα τέλη του 2023, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,48%. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά και μόνο της δυναμικής που μπορεί να αναπτύξει ο κλάδος, καθώς οι ανάγκες διασύνδεσης που θα προκύπτουν από την επικράτηση του mobility και τις κινητές υπηρεσίες που το συνοδεύουν αναμένεται να δώσουν επιπλέον ώθηση στον κλάδο.