Στις 16 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Στις 16 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Στις 16 Μαΐου θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Την είδηση επιβεβαίωσε και το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο σε ανακοίνωσή τους αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση Μπάιντεν Μητσοτάκη αναμένεται να γίνει στη σκιά των δραματικών εξελίξεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να έχει πάρει σαφή θέση δίπλα στην Ουκρανία όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ.

Το τετ-α-τετ αναμένεται να επιβεβαιώσει τις εξαιρετικά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες άλλωστε επισφραγίστηκαν από την πρόσφατη υπογραφή της ελληνομερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και την επικείμενη συνάντηση 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ). 

Μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας, ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό «για τη σημαντική βοήθεια που η νατοϊκή σύμμαχος Ελλάδα έχει παράσχει στην Ουκρανία, καθώς και για άλλους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Μόσχας. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες και πιο σημαντικές».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρονται τα εξής:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».