Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες, πραγματοποιούνται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.
Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 534.176. Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών. Ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα παραμείνει πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που στηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΔΗΚΟ, όμως με αισθητά μειωμένη την δύναμη του από τις εκλογές του 2011. Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων αυτών στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ήταν: ΔΗΣΥ 34,72% (20), ΑΚΕΛ 31,31% (19), ΔΗΚΟ 15,77% (9). Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια.
Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομία, τα σκάνδαλα και την εσωτερική διακυβέρνηση, και το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό. Σε σχέση με το τελευταίο υπάρχει ταύτιση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ στην οικονομία βρίσκονται κοντά οι θέσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Τα άλλα κόμματα -ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, Κίνημα Αλληλεγγύη, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ)- αντιτίθενται στις θέσεις ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και στην οικονομική πολιτική του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.
Οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό αποχής πέριξ του 20%. Αναλυτές εκτιμούν ότι, επειδή υπάρχει αύξηση της απαξίωσης γενικά για την πολιτική ζωή, η αποχή μπορεί να ξεπεράσει το 21,3% του 2011.
Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής και τα κόμματα με ανακοινώσεις καλούν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη και τονίζουν ότι «η αποχή και η αποστασιοποίηση από τη συμμετοχική δημοκρατία δεν θεραπεύουν τα φαινόμενα παθογένειας της πολιτικής ζωής, αντίθετα τα επιτείνουν και τα διαιωνίζουν».
Συνεπώς, το πρώτο ζήτημα, που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι το ύψος της αποχής. Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα των εκλογών είναι ο μεγάλος όγκος μετακινήσεων του εκλογικού σώματος, προς νέες πολιτικές στέγες. Ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων, που καταλήγουν σε νέους κομματικούς χώρους, ανέρχεται σήμερα στο 25%, ενώ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η αντίστοιχη μεταστέγαση ψηφοφόρων ήταν γύρω στο 15%. Η σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού 16% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ επιλέγει σήμερα άλλα κόμματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΑΚΕΛ είναι 17%. Πιο κερδισμένοι από τις μετακινήσεις είναι οι μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί και ιδιαίτερα η Αλληλεγγύη, η Συμμαχία Πολιτών και οι Οικολόγοι. Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν στα όσα δυσάρεστα βίωσε η κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια, με τις ασυνήθιστα επώδυνες οικονομικές συνθήκες και την αδυναμία των κομμάτων να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις.
Σημαντικό ζητούμενο είναι ποιο κόμμα θα καταλάβει την τέταρτη θέση, καθώς τέσσερα κόμματα είναι πολύ κοντά.
Το Κίνημα Αλληλεγγύη, που κατέρχεται για πρώτη φορά στις εκλογές, όπως και η Συμμαχία Πολιτών, είναι οριακά μπροστά με 4,5%. Η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία ισοβαθμούν με 4,4%, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Κίνημα Οικολόγων με 3,9%. Από τα τέσσερα κόμματα, ασφαλώς πιο ζημιωμένη είναι η ΕΔΕΚ, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σύγκριση με το 2011, που είχε εξασφαλίσει 8,4% και πέντε έδρες.
Για το ΕΛΑΜ η εκτίμηση κυμαίνεται στο 2,2%-4,2%, με περισσότερες πιθανότητες να μείνει εκτός Βουλής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ