Έκτακτα επιχειρησιακά σχέδια για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ιατρικού δυναμικού εφόσον χρειαστεί, αλλά και τη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών που ετοιμάζεται στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Οι επόμενες 10 ημέρες είναι κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και την αντοχή των νοσοκομείων με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να έχουν φτάσει τους 540, ενώ ήδη μες στον Νοέμβριο καταγράφονται 1.004 νεκροί από επιπλοκές της νόσου covid-19.
Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βλέπουν σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται πολύ για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες ακόμη, καλούμενο να νοσηλεύσει χιλιάδες ασθενείς με covid-19, υπερβαίνοντας τα όρια της αντοχής του. Οι περίπου 1.000 νέοι ασθενείς με Covid-19 που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο και οι 211 άνθρωποι που κατέληξαν το τελευταίο 48ωρο δείχνουν πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες για το Σύστημα Υγείας.
Ετοιμάζεται η κινητή μονάδα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
Έως την Πέμπτη αναμένεται να έχει διαμορφωθεί η κινητή μονάδα έκτακτων αναγκών στον υπαίθριο χώρο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί - εφόσον απαιτηθεί - ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορονοϊό εντός του νοσοκομείου.
Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.
«Να μην χρειαστεί να επιλέξουμε ποιοι θα μπαίνουν σε Εντατική»
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα 32 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, νοσηλεύονται περίπου 2.200 άνθρωποι σε απλές κλίνες και άλλοι 293 είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Ανάμεσά τους και κλίνες που έχουν παραχωρηθεί από τις κλινικές των νοσοκομείων, κυρίως κλινικές που δεν είναι πρώτης γραμμής όπως οφθαλμολογικές, ΩΡΛ, ουρολογικές, νευρολογικές, και διατίθενται για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενών με covid-19.
«Ελπίζω να μην χρειαστεί να επιλέξουμε ποιοι θα μπουν εντατική», τόνισε ο Πρόεδρος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης, επισημαίνοντας πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν απίθανο εάν δεν είχε επιβληθεί lockdown.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τουχτίδης αποτύπωσε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά για την τελευταία εφημερία στο «Παπαγεωργίου» πως «ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιλογή, οι πιέσεις που δεχτήκαμε βέβαια μας ανάγκασαν να ανοίξουμε δύο ακόμη χειρουργικές αίθουσες ως αίθουσες διαχείρισης περιστατικών διασωληνωμένων».
«Ευτυχώς καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε και να μην τεθούν τέτοια διλλήματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Aυτή τη στιγμή στο «Παπαγεωργίου» υπάρχουν 44 ασθενείς στις ΜΕΘ με την ελπίδα ότι σήμερα θα αδειάσει μια κλίνη, εξήγησε προσθέτοντας πως όσον αφορά τις απλές κλίνες αυτές φιλοξενούν 176 ασθενείς και ενώ αναμένεται να υπάρξει εξιτήρια από αυτές, εκτιμάται πως θα χρειαστεί να αναπτυχθούν 2 ακόμα κλινικές με μορφή COVID καθώς η εφημερία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δίνει περί τις 50-60 εισαγωγές ασθενών με κορονοιό κάθε φορά.
Β. Κοντοζαμάνης: Προετοιμαζόμαστε ακόμα και για το χειρότερο δυνατό σενάριο
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο δυνατό σενάριο», αν αυτό χρειαστεί, τόνισε ο Β. Κοντοζαμάνης επισημαίνοντας πως το πότε θα λήξει το lockdown θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών,
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα, ενώ αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπογράμμισε ότι από τον Ιούλιο αναπτύχθηκαν 310 νέες ΜΕΘ, ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε χιλιάδες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.
Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, είπε ότι τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν 155 ΜΕΘ στο σύστημα, με τις 73 από αυτές το τελευταίο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη.
Επίταξη νοσοκομείων και ιατρικού δυναμικού
Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εφαρμόσει σε ευρεία ή περιορισμένη κλίμακα τα επιχειρησιακά σχέδια για την ενίσχυση του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπίσεις τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών.
Η επίταξη ιδιωτικών κλινικών μπορεί να συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη όσο αυξάνονται οι ανάγκες. Εκτός από το 424, μελετάται η αξιοποίηση και άλλου στρατιωτικού κτηρίου για κλινική covid-19 εφόσον χρειαστεί, ενώ παραμένει ανοιχτό το σχέδιο της διακομιδής ασθενών, σε περίπτωση που έχουν εξαντληθεί οι εφεδρείες στη βόρεια Ελλάδα, προς τα νοσοκομεία της Αττικής.
Το σχέδιο της επίταξης ιδιωτικών κλινικών εξετάζεται και για τη Θεσσαλία, της οποίας τα νοσοκομεία δοκιμάζονται.
Εκτός από την αναζήτηση κτηρίων, υποδομών και κλινών το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται και για την ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού, μετά τους εθελοντές επαγγελματιών υγείας όπως οι νοσηλευτές και οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις του υπουργείου Υγείας και των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.
Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και το επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό που θα μπορεί να προσλαμβάνεται για ένα έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.
Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να εντάσσει στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΣΥ εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας.
Γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν «επιτάσσονται» και να αμείβονται βάσει ατομικής σύμβασης απασχόλησης που θα υπογράφουν με τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Επίσης, θα μπορούν να εντάσσονται στο δυναμικό του ΕΣΥ για τις ανάγκες της πανδημίας και συνταξιούχοι ιατροί και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα.