Ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη αυξήθηκε σε 14, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσίδα υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκόρτσοβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε συρμό του μετρό και προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό σχεδόν 50 ανθρώπων.
Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και άλλοι τρεις υπέκυψαν μέσα στα ασθενοφόρα ή στο νοσοκομείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, διευκρίνισε η υπουργός. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί χθες από τις ρωσικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ήταν 11 νεκροί.
Έχουν βρεθεί μέλη του σώματος του φερόμενου ως βομβιστή στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης
Η κρατική επιτροπή έρευνας της Ρωσίας ανέφερε σήμερα πως η φονική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης προκλήθηκε από βόμβα που πυροδοτήθηκε πιθανόν από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν σε ένα από τα βαγόνια του συρμού.
"''Εχει εξακριβωθεί πως ένας εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να πυροδοτήθηκε από έναν άνδρα, μέλη του σώματος του οποίου βρέθηκαν στο τρίτο βαγόνι του συρμού", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή, η οποία έχει ευρείες εξουσίες.
"Ο άνδρας έχει ταυτοποιηθεί αλλά η ταυτότητά του δεν θα αποκαλυφθεί για την ώρα για τους σκοπούς της έρευνας", προστίθεται στην ανακοίνωση.
S. Lavrov: Η επίθεση καταδεικνύει την ανάγκη για κοινές προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας
Η πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη καταδεικνύει την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Αυτή η τραγωδία στην Αγία Πετρούπολη δείχνει και πάλι πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του κακού», δήλωσε ο Lavrov στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν Ερλάν Αμπντιλντάγεφ.
Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα που είχε γεννηθεί στο Κιργιστάν.
Κρεμλίνο: Πρόκειται για μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους
Η επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι μια «πρόκληση» που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, του προέδρου Vladimir Putin περιλαμβανομένου, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
«Κάθε επίθεση που γίνεται στη χώρα μας είναι μια πρόκληση που απευθύνεται σε όλους τους Ρώσους, περιλαμβανομένου του αρχηγού του κράτους, περιλαμβανομένου του προέδρου μας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η παρουσία του ρώσου προέδρου V. Putin στην Αγία Πετρούπολη την ώρα που σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση στο μετρό που σκότωσε 14 ανθρώπους είναι «αξιοσημείωτη» δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας S. Lavrov δήλωσε πως θα ήταν «κυνικό και κακόβουλο» να χαρακτηρίζεται η φονική έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη αντίποινα για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν πως η έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, στην Αγία Πετρούπολη, πραγματοποιήθηκε πιθανόν από καμικάζι βομβιστή ο οποίος είχε διασυνδέσεις με φανατικούς ισλαμιστές.
Ρωσικός Τύπος: Η επίθεση στην Αγία Πετρούπολη ήταν πράξη εκδίκησης εκ μέρους του ΙΚ
Ο ρωσικός Τύπος βλέπει σήμερα στην επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης μια πράξη αντιποίνων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για την επέμβαση του ρωσικού στρατού στη Συρία, αλλά θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με μια πιθανή σκλήρυνση της εσωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.
Η έκρηξη στην παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ρωσίας «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (...) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό», εκτιμά ο αναλυτής Αλεξέι Μούχιν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα.
Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία», προσθέτει ο ειδικός.
Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Ιζβέστια, «αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με την Ιζβέστια, «οι αντιδράσεις στον κόσμο γι'' αυτή την τρομοκρατική ενέργεια δημουργούν ελπίδες ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, τον οποίο επιθυμεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτέλους θα σχηματισθεί».
Όμως ο ανεξάρτητος Τύπος φαίνεται πιο επικριτικός όσον αφορά τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Παρόλο που η εξουσία δηλώνει αδιάκοπα πως η πολιτική της στη Συρία «είναι καλή (...), αυτό δεν μας εμποδίζει να αναρωτιόμαστε αν έχει διαμορφωθεί με περίσκεψη και αν οι συνέπειές της έχουν υπολογισθεί», γράφει η φιλελευθερη εφημερίδα Βεντομόστι.
Για πολλές εφημερίδες, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αλλάζει επίσης το εσωτερικό πολιτικό πλαίσιο στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες οπαδοί του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς.
Η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο 2018 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς η Ρωσία να υποδεχθεί το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ.
«Το να επωφεληθείς από μια τρομοκρατική ενέργεια για να σφίξεις τα λουριά αποτελεί εθνική παράδοση», εκτιμά ο αναλυτής της επιχειρηματικής εφημερίδας RBK Αμπάς Γκαλιάμοφ.
«Με πρόσχημα τη μάχη εναντίον του εξτρεμισμού, την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων, η εξουσία μπορεί να αυξήσει την πίεσή της» επί των αντιπολιτευομένων, εκτιμά η εφημερίδα Vedomosti.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ