Δεύτερες σκέψεις για την αγορά και τα σχολεία είναι στο τραπέζι της έκτακτης σύσκεψης των λοιμωξιολόγων, που θα γίνει σήμερα το απόγευμα, καθώς όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, υπάρχει το ενδεχόμενο να ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ίσως και των γυμνασίων καθώς και να επανέλθει το click away στην αγορά.
Την ίδια στιγμή προβληματίζει η εικόνα της Αττικής, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πολλά και, όπως υπογράμμισε ο κ. Σύψας «όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή, αλλά και στον βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα».
«Θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» είναι η δική μου πρόβλεψη, ανέφερε από μεριάς του ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, μιλώντας στο ΟPEN, συμπληρώνοντας ότι «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο "κόκκινο" σήμερα»,
Χαράλαμπος Γώγος: Οι παράγοντες που θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων
Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega, εξήγησε για το άνοιγμα των σχολείων ότι αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί.
Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».
Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή. «Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη». Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.
Αθ. Δημόπουλος: Προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων
«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας ότι θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.
Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.
Δ. Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα
Στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρθηκε και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο "τσιμπημένη" από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.
«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».
Μ. Δερμιτζάκης: Να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και μετά στην αγορά
Τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική, εξέφρασε από πλευράς του ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Αττική σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται, γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα». Σε μία προσπάθεια να αποδώσει την αύξηση στα κρούσματα ο καθηγητής σημείωσε πως αυτά έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, συμπληρώνοντας πως είναι πιθανόν να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. «Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων», είπε.
Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των κρουσμάτων ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. «Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα», επεσήμανε.
Σταθερά υψηλά τα κρούσματα, τα μισά στην Αττική
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 858 νέα κρούσματα με τα μισά εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική (409).
Τα 409 κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική: 49 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 76 κρούσματα
Δυτική Αττική: 27 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 63 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 104 κρούσματα
Νήσων: 4 κρούσματα
Νότιου Τομέα Αθηνών: 38 κρούσματα
Πειραιώς: 48 κρούσματα
Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μεταλλάξεις
Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι είναι ανησυχητικές αφού δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ένας ιός όταν μεταλλάσσεται.
Οι μεταλλάξεις βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών, ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους παραμένουν τα ίδια.
Χαρακτηριστικό των μεταλλάξεων είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχουν σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.
«Να είμαστε σε εγρήγορση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Γώγος ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να αποφεύγονται συνθήκες συνωστισμού.
Διαβάστε ακόμα:
- Μ. Γκάγκα: Πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία
- Χ. Γώγος: Οι παράγοντες που θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων
- Αθ. Εξαδάκτυλος: Ανεβαίνουν και οι αριθμοί της νέας μετάλλαξης