Στην Ελλάδα σήμερα μιλάμε για κοινή γονική μέριμνα ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη μιλάει για συν-φροντίδα, για shared caring responsibilities: Και οι δύο γονείς δίνουν μπιμπερό, αλλάζουν πάνες, μαγειρεύουν, ταΐζουν και διαβάζουν το παιδί.
Συνεπιμέλεια σημαίνει κοινή γονική μέριμνα, επιμέλεια και φροντίδα και από τους δύο γονείς. Είτε είναι παντρεμένοι, είτε ζουν μαζί, είτε όχι. Η συνεπιμέλεια -shared parenting- είναι προστατευόμενο δικαίωμα του ανθρώπου.
Είναι Δικαίωμα του Παιδιού αφού η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού του ΟΗΕ θεμελιώνει το δικαίωμα του παιδιού στην από κοινού ανατροφή του και από τους δύο γονείς του χωρίς αναφορά στο γάμο, στη συγκατοίκηση ή στο φύλο του κάθε γονέα. Και επιπλέον, κανένας γονιός δεν μπορεί ν’ απομακρυνθεί από την ανατροφή του παιδιού του, χωρίς τη θέληση του ίδιου του γονιού.
Είναι Δικαίωμα του Ανθρώπου αφού η ισότητα τον γονέων κατά τη διάρκεια ή μετά τη λύση του γάμου προστατεύεται από το 7ο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ίδια η ΕΣΔΑ απαγορεύει την επέμβαση κάθε κρατικής αρχής στις οικογενειακές σχέσεις. Συνεπεία αυτού κανένας δικαστής δε μπορεί ν’ αφαιρεί κάποιο γονέα από την ανατροφή του παιδιού όταν υπάρχουν πιο πρόσφορα μέτρα όπως δηλαδή η συνεπιμέλεια. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το ψήφισμα 2079/2015 της επιτροπής ισότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, συστήνει καλές πρακτικές με πρώτη απ’ όλες τη συνεπιμέλεια και την εναλλασσόμενη κατοικία.
Είναι Κοινωνικό Δικαίωμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποχρεωτικής εφαρμογής οδηγία 1158/ 2019 εξασφαλίζει την εξίσου κοινή φροντίδα του παιδιού και από τους δύο γονείς, μέσα και έξω στον γάμο και τη συγκατοίκηση, οι οποίοι μάλιστα θα υποστηρίζονται και από επαγγελματική φροντίδα όπως π.χ. παιδικοί σταθμοί και σχολείο.
Είναι εργαλείο πρόληψης της Ενδοοικογενειακής Βίας. Η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης καταπολεμά (α) τη βία κατά των γυναικών δηλαδή τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων γυναικών, τον εξαναγκασμό σε γάμο, το γάμο σε παιδική ηλικία, το trafficking και άλλες τέτοιες φρικτές πρακτικές και (β) την ενδοοικογενειακή βία κάθε μορφής (σωματική, ψυχολογική, γενετήσια) κατά παιδιών, γυναικών, ανδρών. Η Συνεπιμέλεια μελετάται από την ομάδα Grevio του ΣτΕ σαν ένα από τα μέσα πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας.
Σαν προστατευόμενο δικαίωμα του ανθρώπου η συνεπιμέλεια έχει το ίδιο περιεχόμενο σε όλες τις χώρες του πλανήτη, για όλους τους ανθρώπους. Το «εδώ εμείς στην Ελλάδα» ανήκει σε ένα κακοποιητικό παρελθόν.
Όχι, δεν υπάρχουν στο νόμο «δύο απόψεις» για τη συνεπιμέλεια. Νομικά υπάρχει μόνο η υποχρέωση συμμόρφωσης στα δικαιώματα του ανθρώπου.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να διατηρεί και να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του. Αυτές όμως είναι αδιάφορες νομικά, το ίδιο και ο αριθμός ή οι θέσεις εξουσίας όσων μοιράζονται τις αποκλίνουσες απόψεις.
Και αυτό γιατί τα δικαιώματα του ανθρώπου εγγυώνται την προστασία των λίγων από τους πολλούς. Και των αδυνάτων, των παιδιών.