Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της Κουμμουνδούρου εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Πρώτος άνοιξε τον χορό των διαφωνιών από την κεντρική κυβερνητική γραμμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, Κώστας Σέλτσας, ο οποίος μιλώντας στο στο ΘΕΜΑ 104,6, χαρακτήρισε ξεπούλημα την πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά ξεκαθάρισε πως θα κάνει ό,τι αποφασίσει το κίνημα.
Ειδικότερα σε ερώτηση αν η λέξη που θα χρησιμοποιούσε είναι αποεπένδυση ή ξεπούλημα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ««αποεπένδυση είναι μια εύηχη λέξη για να χρησιμοποιούμε, ουσιαστικά είναι το άλλο».
Ωστόσο επεσήμανε πως όταν έρθει η ώρα της ψήφισης της σχετικής διάταξης για τη ΔΕΗ ο η απόφαση θα ληφθεί συλλογικά. «Εάν δούμε ότι δεν αντιδρά η κοινωνία δεν ξέρω αν θα υπερασπιστώ, εάν ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται τότε. Αν όμως η κοινωνία παραμείνει στους καναπέδες με το κομπιούτερ της τηλεόρασης δεν θα γίνει τίποτα, αν βγει στους δρόμους, πιστεύω ότι σε μεγάλη κλίμακα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά του ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Βέττας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ καταφέρθηκε εμμέσως εναντίον του Νίκου Φίλη, με αφορμή τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. «Η ιστορία της συμφωνίας είναι μια συλλογική ιστορία. Το έχουμε ψηφίσει όλοι, το έχουμε στηρίξει όλοι. Πλειοδοσίες ή μειοδοσίες ευαισθησίας δεν νομίζω ότι μπορούν να σταθούν σε σοβαρή συζήτηση. Ακούω για παράδειγμα, μέσω των ΜΜΕ, ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν. Μόνο αυτοί οι βουλευτές προτείνουν; Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Βέττας, σχολιάζοντας δηλώσεις του Νίκου Φίλη ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει τακτοποιήσει «στην ώρα τους όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο οποίος αναφερόμενος στο νόμο Κατσέλη-Σταθάκη (που ισχύει μέχρι τις 31/12) τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος σε συνδυασμό με την εναλλακτική των εξωδικαστικών συμβιβασμών δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας, υποστήριξε.
Σε σχετική ερώτηση για την πώληση τμημάτων της ΔΕΗ, ο κ. Σεβαστάκης υποστήριξε πως ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι μέσα στις δεσμεύσεις της χώρας. Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια άλλωστε επιβάλλουν πρόστιμα στην Ελλάδα για τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως όμως τόνισε ο ίδιος, υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στις εναλλακτικές, «πράσινες», φιλικές προς το περιβάλλον, μορφές ενέργειας που μπορούν να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο της χώρας.
Επικριτικός για τη στάση των ανδρών της αστυνομίας όσον αφορά τους δημόσιους εκπλειστηριασμούς, αλλά υπέρ των διαμαρτυριών εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.
«Είμαι υπέρ των διαμαρτυριών, αλλά είχαμε ζητήσει ο τρόπος αντιμετώπισης να μην έχει βία και καταστολή όσον αφορά τη διαδικασία των πλειστηριασμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ψυχογιός στο κανάλι της Βουλής.
Ο βουλευτής δήλωσε ότι το νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς είναι πλήρες, ωστόσο σε οποιοδήποτε κενό η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει. «Η συμφωνία με τις τράπεζες πρέπει να συνεχιστεί και το 2018 και να υπάρξουν ρυθμίσεις με νομοθετικό περιεχόμενο», πρόσθεσε ο κ. Ψυχογιός.