«Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, προτίθεται να χρησιμοποιήσει και στρατιώτες προκειμένου να αποτρέψει πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους προς τον ευρωπαϊκό Βορρά», σημειώνει, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η Suddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι η Βιέννη είχε πρωτοστατήσει το 2016 στο κλείσιμο του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου, ώστε να παρεμποδίσει πρόσφυγες που είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη SZ, «η κραυγή βοήθειας της Ιταλίας είναι δυνατή και σαφής: Δεν τα καταφέρνουμε. Βεβαίως αυτή δεν ακούγεται στην Ευρώπη πάντα με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν οι Ιταλοί. Η Αυστρία ανακοινώνει, εν μέσω τουριστικής σεζόν και προεκλογικού αγώνα, ότι θα στείλει τεθωρακισμένα στο Μπρένερ. Χώρες, όπως η Γαλλία, απορρίπτουν την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, προκειμένου να ελαφρύνουν τα βάρη της Ιταλίας. Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, αρνούνται οποιαδήποτε αλληλεγγύη και ταμπουρώνονται πίσω από τους εθνικιστικούς εγωισμούς τους. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εγγυήτρια του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος; Αυτή μοιάζει στο προσφυγικό ζήτημα εξαντλημένη, ανίσχυρη».
Ο σχολιαστής εκτιμά ότι το φετινό καλοκαίρι αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σπρωγμένοι από τον πόλεμο, τις διώξεις και την εξαθλίωση» θα καταφθάνουν στην Ιταλία. Η Ευρώπη «θα πρέπει από τη μία να προσπαθήσει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων και από την άλλη να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα κοινό καθήκον, το οποίο τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλά με τα 500 εκατομμύρια των κατοίκων τους, εφόσον είχαν την καλή θέληση», επισημαίνει η SZ και υπογραμμίζει: «Το να αναθέσουμε αυτό το καθήκον αποκλειστικά στους Ιταλούς θα ήταν εξίσου αισχρό με το να έλεγαν οι Δυτικοευρωπαίοι, για παράδειγμα, στους Πολωνούς ότι μία ενδεχόμενη απειλή από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δικό τους πρόβλημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτογραφία αρχείου: Sooc)