Η ερώτηση «πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα» βρίσκεται στο μυαλό όλων μας και καθένας μας εύχεται να είμαστε πιο «ελεύθεροι» και να μπορέσουμε να κάνουμε ένα σχεδόν φυσιολογικό Πάσχα, τουλάχιστον σε κάθε περίπτωση πολύ διαφορετικό από το περσινό.
Δύο ειδικοί, ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταθέτουν στο Liberal.gr την άποψή τους για το τι θα γίνει μέχρι τότε, ποιοι παράγοντες θα κρίνουν αν θα αρθούν λιγότερα ή περισσότερα περιοριστικά μέτρα και πού θα στρωθεί φέτος το Πασχαλιάτικο τραπέζι και με ποιους θα μοιραστούμε τον οβελία.
Φανερά προβληματισμένος για τον σταθερά αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων κορoνοϊού στη χώρα μας και πολύ συγκρατημένος στις δηλώσεις του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνει ότι τα ορόσημα που θα κρίνουν τις «ελευθερίες» του Πάσχα είναι τρία.
Το πρώτο ορόσημο είναι όταν φτάσουμε στην κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης, κάτι που θα γίνει αντιληπτό επειδή μετά θα ακολουθήσει πτώση. Το δεύτερο αφορά στο πόσο γρήγορη ή αργή θα είναι αυτή η πτώση και στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως δεν περιμένουμε εκ των πραγμάτων η πτώση να είναι γρήγορη.
Το τρίτο ορόσημο συνδέεται με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού, αν δηλαδή θα ευοδωθούν όλα όσα μας έχουν 'τάξει' οι φαρμακευτικές εταιρίες, γιατί το τελικό διακύβευμα είναι να τηρηθούν οι παραδόσεις και το πρόγραμμα, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη διαθεσιμότητα των δόσεων.
Αναφερόμενος στον διακαή πόθο πολλών συμπολιτών μας να κάνουν «Πάσχα στο χωριό», που προϋποθέτει ελεύθερη μετακίνηση εκτός Νομού, ο κ. Παρασκευής κατανοεί πλήρως πως για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι σημαντικό, αλλά προσθέτει πως ακόμα πιο σημαντικό είναι να μπορέσουν οι μαγαζάτορες να ανοίξουν τα καταστήματά τους, που για τόσους μήνες παραμένουν κλειστά.
Ο ίδιος πάντως πιστεύει πως δύσκολα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις εκτός Νομού, 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία-στόχο να ανοίξει ο τουρισμός και συνοψίζει πως φέτος το Πάσχα θα πρέπει να έχουν ανοίξει κάποιες οικονομικές δραστηριότητες -ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία-να μπορέσει να χαλαρώσει λίγο ο κόσμος, γιατί έχει πιεστεί και κουραστεί πολύ, αλλά να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια γιατί η κατάσταση είναι ρευστή και εύθραυστη. Επιπλέον οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν είναι εύκολες.
Από τη δική της μεριά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη συμφωνεί ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το περσινό, και προβλέπει ότι δεν θα χρειαστεί να το περάσουμε στο σπίτι ή την βεράντα, καθώς θα μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε έξω τηρώντας τα μέτρα (μάσκες κι αποστάσεις).
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ελπίζει ότι θα μπορούμε να μετακινηθούμε σε όλο το μήκος και πλάτος του μητροπολιτικού ιστού και στην ερώτηση «αν θα μπορέσουμε να πάμε από την Κηφισιά στο Φάληρο ή την Γλυφάδα» απαντά «ναι, με την οικογένειά μας», στέλνοντας το μήνυμα ότι για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού δεν πρέπει να είμαστε «τσούρμο». Όσο για το αν θα λειτουργεί ή όχι η έως τότε η εστίαση, η Μ. Παγώνη ελπίζει ότι η απάντηση θα είναι «ναι», αλλά είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις.