O Μπλε Κάδος αλλά και ο Μπλε Κώδωνας αποτελούν τη βασική μέθοδο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την επίτευξη των στόχων και αφορά στο μέρος της ανακύκλωσης που προέρχεται από τα δημοτικά απορρίμματα.
Ο Μπλε Κάδος αποτελεί πλέον αναγνωρίσιμο στοιχείο του αστικού αλλά και εξωαστικού τοπίου, έχοντας κερδίσει την αποδοχή των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, ως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος ανακύκλωσης συσκευασιών.
Η γλώσσα των αριθμών δεν λανθάνει για αυτό ας δούμε κάποια στοιχεία όπως αυτά αποτυπώνονται σχετικά με τη χρήση του Μπλε Κάδου στην Ελλάδα όπου υπάρχουν τοποθετημένοι 166.200 Μπλε Κάδοι, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους.
Το προηγούμενο έτος οι Μπλε Κάδοι εξυπηρέτησαν το 96% του πληθυσμού της χώρας και είχαν παρουσία σε 305 ΟΤΑ.
Μέσω των Μπλε Κάδων οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση 553 χιλ. τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων (συμπεριλαμβανομένων και των ποσοτήτων από τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας ).
Οι άνθρωποι πίσω από τους Μπλε Κάδους, δηλαδή οι εργαζόμενοι φθάνουν τους 2.600 ενώ το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 125 χιλ. δρομολόγια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους ΟΤΑ.
Να θυμίσουμε ότι η λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης του Μπλε Κάδου στηρίζεται σε τα τρία βασικά στάδια που αναλύονται ως εξής:
Στάδιο 1ο: Συλλέγουμε χωριστά τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες, άδειες και καθαρές από υπολείμματα και τις αποθέτουμε χωριστά στον Μπλε Κάδο.
Ο Μπλε Κάδος χρησιμοποιείται για την ανακύκλωση κάθε είδους υλικού συσκευασίας (πλαστικό, γυαλί, χαρτί - χαρτόνι, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο), γεγονός που κάνει έτσι τη διαδικασία ανακύκλωσης για τους πολίτες πιο απλή και την τοποθέτηση των κάδων στον δημόσιο χώρο πιο λειτουργική.
Στάδιο 2ο: Τα υλικά που συγκεντρώνονται στους Μπλε Κάδους συλλέγονται σε συστηματική βάση από ειδικά οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει διαθέσει στους ΟΤΑ και μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.
Στάδιο 3ο: Με τη βοήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και με προσεκτική χειροδιαλογή, τα υλικά που φτάνουν στα ΚΔΑΥ διαχωρίζονται σε περισσότερες από 15 κατηγορίες υλικών όπως: χαρτί - χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, διάφορα είδη πλαστικών συσκευασιών (PET, HDPE, κ.ά.), πλαστικό φιλμ, γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.
Η ανακύκλωση όμως έχει έναν ακόμη πρωταγωνιστή τον Μπλε Κώδωνα που αποτελεί το βασικό μέσο ανακύκλωσης γυάλινων μπουκαλιών.
Oι μπλε κώδωνες αποτελούν ένα χωριστό ρεύμα ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών. Καθημερινά σημαντικές ποσότητες γυάλινων φιαλών προκύπτουν από συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. Οι Μπλε Κώδωνες εξυπηρετούν τους μεγάλους παραγωγούς και τα σημεία επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κτλ. όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία που υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στα κοινά απορρίμματα.
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διαθέτει στις επιχειρήσεις αυτές τον απαιτούμενο εξοπλισμό συλλογής (τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή τροχήλατους κάδους) ενώ πραγματοποιεί τακτικές και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή τους για τον τρόπο συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Επιτυγχάνεται, έτσι, μια αποδοτική συνεργασία μεταξύ της ΕΕΑΑ και των επαγγελματιών, που ενισχύει παράλληλα την υπεύθυνη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, λειτουργία της κάθε επιχείρησης.
Ειδικότερα, πάνω από 10.000 μπλε κώδωνες έχουν τοποθετηθεί συνολικά σε ιδιωτικό και σε δημόσιο χώρο με τη συνεργασία 252 ΟΤΑ για την εξυπηρέτηση περίπου 22.000 επιχειρήσεων. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλε κώδωνες σημείωσαν σημαντική αύξηση (12%) σε σχέση με το 2018.