Στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης αναφέρονται σήμερα τα ιταλικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν να υπογράψουν. Ωστόσο, γίνεται λόγος και για επιφυλάξεις από την πλευρά της Ελλάδας, που ωστόσο θεωρείται είτε ότι έχουν ξεπεραστεί ή θα ξεπεραστούν.
«”Κλείδωσε” το τελικό πράσινο φως για το κείμενο, εντούτοις, εξακολουθεί να υπάρχει μία επιφύλαξη από την Ελλάδα η οποία ζήτησε διαβεβαιώσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ου δημόσιου χρέους της, ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται με τα θέματα της Διακήρυξης και που σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι θα ξεπερασθεί», αναφέρει η Rainews, που τονίζει ότι «δεν φαίνεται να τίθεται σε αμφισβήτηση η τελική ψήφος της Αθήνας». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το Tgcom24.
Η La Repubblica σημειώνει σε άρθρο της ότι, πέραν των ενστάσεων των ανατολικών χωρών, παραμένει και η ρήξη Βορρά και Νότου: «Αν και λιγότερο ορατό, υπάρχει και το πιο κλασικό ρήγμα Βορρά-Νότου. Αν η στενή συνεργασία μεταξύ του Ρ. Gentiloni, που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής, της Α. Μέρκελ και του F. Hollande έχει συγκαλύψει τις διαιρέσεις, είναι η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα που υπενθυμίζει σε όλους ότι και στο μέτωπο της Μεσογείου παραμένει δυσαρέσκεια. Η Αθήνα, η οποία με κόπο διαπραγματεύεται την επόμενη δόση της διάσωσης, έχει θέσει μια επιφύλαξη για τη Διακήρυξη. Έτσι τα κίνητρα του Α. Τσίπρα – οι συνεργάτες του οποίου εξηγούν τη στάση της Αθήνας να ζητηθεί η εισαγωγή μιας φράσης στο κείμενο που να υπενθυμίζει ότι πρέπει να διατηρηθεί το κοινωνικό κεκτημένο της κάθε χώρας - είναι ζητήματα ξένα ως προς τη Σύνοδο της Ρώμης και γι'' αυτό οι ηγέτες υπολογίζουν ότι θα ξεπεραστούν εύκολα οι αντιρρήσεις της Ελλάδας που στοχεύουν σε μια άμβλυνση της στάσης».
Σχετική αναφορά περιλαμβάνει και δημοσίευμα της ιστοσελίδας Affaritaliani που υποστηρίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός θα ήταν πρόθυμος να υπογράψει την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της Ρώμης σχετικά με την Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων μόνο με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια». Όπως υποστηρίζεται, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων «η Ελλάδα έχει ζητήσει τροποποίηση του κειμένου, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως». «"Ζητήσαμε να εισαχθεί μια φράση για το κοινωνικό κεκτημένο που πρέπει να προστατευθεί σε όλα τα κράτη μέλη", λέει μια ελληνική πηγή», σημειώνει η ιστοσελίδα, που σχολιάζει ότι «πολλές φορές στο παρελθόν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο για να επιτύχει παραχωρήσεις σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς ποτέ πραγματικά να το ασκήσει». «Μετά από συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων, το κείμενο του σχεδίου δήλωσης της Ρώμης και "έχει ουσιαστικά κλείσει και δεν πρέπει να αλλάξει", δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή».
Στο σημερινό της φύλλο η Avvenire σημείωνε ότι πλέον όλα τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει και ότι «απομένει μόνο μια τελευταία επιφύλαξη της Ελλάδας, η οποία όμως δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία».