Σε μία έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε μία προσπάθεια να μετομνομαστούν τα στελέχη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που κυκλοφορούν αλλά και να αλάξει το όνομα της ίδιας της νόσου. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η ονομασία της είναι ανακριβής και στιγματίζει ανθρώπους και περιοχές.
Κατά τους ειδικούς θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ρωμαϊκή αρίθμηση για τα στελέχη του ιού. Και καθώς καταγράφονται διαρκώς καινούργια, κάθε νέα υποπαραλλαγή θα διαχωρίζεται με την προσθήκη ενός λατινικού μικρού γράμματος.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ονομάστηκε έτσι για πρώτη φορά το 1958. Η συγκεκριμένη ονομασία του αποδόθηκε προτού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου να μη θίγονται λαοί, κουλτούρες, πολιτισμοί, γεωγραφικές τοποθεσίες και είδη της άγριας ζωής από τα ονόματα των διαφόρων ιών.
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τρία στελέχη του ιού, τα οποία έχουν ονομαστεί κυρίως από την γεωγραφική περιοχή όπου καταγράφηκαν τα σποραδικά κρούσματα. Το πρώτο λέγεται στέλεχος του Κονγκό, ενώ το δεύτερο ονομάζεται στέλεχος της Δυτικής Αφρικής και αυτό έχει δύο υποπαραλλαγές.
Μετά τη συμφωνία των ειδικών για τον διαφορετικό τρόπο ονομασίας των στελεχών, το πρώτο στέλεχος του ιού μετονομάζεται σε στέλεχος Ι (με το ρωμαϊκό αριθμό Ι), ενώ το δεύτερο στέλεχος μετονομάζεται στέλεχος ΙΙ. Η πρώτη υποπαραλλαγή του θα λέγεται ΙΙa, ενώ η δεύτερη, ΙΙb.
Πόσο επικίνδυνα είναι τα στελέχη
Το στέλεχος που έχει προκαλέσει την εν εξελίξει επιδημική έξαρση με την καταγραφή κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε δεκάδες χώρες όπου ο ιός δεν υπήρξε ποτέ ενδημικός, είναι η υποπαραλλαγή ΙΙb.
Το πρώτο στέλεχος Ι είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, αλλά ευτυχώς δεν ευθύνεται για την φετινή επιδημική έξαρση, σε δεκάδες χώρες. Η θνησιμότητα του στελέχους Ι φτάνει το 10%, ενώ το στέλεχος ΙΙb που ευθύνεται για τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που έχουν καταγραφεί διεθνώς, διαθέτει μικρότερη θνησιμότητα. Αυτή κινείται στο 1% και μπορεί να ανέλθει μέχρι το 3% σε περιοχές του πλανήτη όπου οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε σωστή περίθαλψη, εκεί που δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές υγείας και σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός με λοίμωξη HIV, ο οποίος προκαλεί ανοσοκαταστολή και συνεπώς πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να διεξάγει ανοικτή συζήτηση (και δέχεται και προτάσεις) για την μετονομασία του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς οι ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές που υιοθετεί ο Οργανισμός αποσκοπούν στο να μην στοχοποιούνται ζώα για τη διασπορά των λοιμωδών νοσημάτων.
Η ονομασία της γονιδιωματικής ανάλυσης που θα αντιστοιχεί στα νέα στελέχη θα ακολουθεί κι αυτή τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και από δω και εμπρός τα νέα ονόματα των στελεχών θα έχουν άμεση ισχύ. Όταν αποφασιστεί η νέα ονομασία της ασθένειας, η μετονομασία της θα έχει κι αυτή άμεση ισχύ.