Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια (Arancha Gonzalez Laya), στη Μαδρίτη. «Διαπιστώσαμε από κοινού ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία» επισήμανε ειδικότερα ο κ. Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών μετά τη συνάντησή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό καθώς και οι δύο χώρες είναι σημεία εισόδου και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Ισπανίδα ομόλογό του, οι δύο χώρες να διευρύνουν το συντονισμό τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο, αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό.
Επίσης ο κ. Δένδιας, όπως έκανε γνωστό, ενημέρωσε την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών.
Εξίσου, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενταξιακή τους προοπτική. «Για την Ελλάδα, αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος. Είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση», σημείωσε ο κ. Δένδιας τονίζοντας παράλληλα: «Όμως, από την άλλη, ξεκαθάρισα ότι οι προοπτικές και των δύο χωρών έχουν να κάνουν με τη δική τους συμμόρφωση στις αιρεσιμότητες που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή τους πορεία».
Τέλος, ο κ. Δένδιας με την Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια εξέτασαν σε βάθος περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως η MED7. «Μπορεί να λειτουργήσει, η MED7, σαν επικουρική μηχανή για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας
Από πλευράς της, η η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια απέστειλε μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και τήρησης των σχέσεων καλής γειτνίασης, απαντώντας σε ερώτηση για τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης. «Κατά πρώτον, η ισπανική κυβέρνηση επιθυμεί τον μέγιστο σεβασμό στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι για μας αδιαπραγμάτευτο. Κατά δεύτερον, η Ισπανία ως μέλος της μεσογειακής οικογένειας επιθυμεί σχέσεις καλής γειτνίασης. Αυτές τις σχέσεις καλής γειτνίασης θα στηρίξει η ισπανική κυβέρνηση και αν δούμε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά καλής γειτνίασης, δεν θα διστάσουμε να το πούμε σε εκείνους που φαίνεται ότι δεν είναι καλοί γείτονες» διαμήνυσε συγκεκριμένα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείσα περί των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης μετά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια στη Μαδρίτη.
Περαιτέρω σημείωσε πως «μερικές φορές αυτό θα το κάνουμε εμφανώς, κι άλλες φορές θα το κάνουμε πιο διακριτικά, αλλά είναι μια θάλασσα, ένας χώρος που μοιραζόμαστε, και γι' αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνες σχέσεις καλής γειτνίασης με όλους τους γείτονες».