Τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης προωθούν μεταρυθμίσεις στα νοσοκομεία κρατουμένων

Τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης προωθούν μεταρυθμίσεις στα νοσοκομεία κρατουμένων

Τη συνολική μεταρρύθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων κρατουμένων όλων των φυλακών της χώρας με βάση της αρχές της καθολικότητας και της ισότητας επεξεργάζονται τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος.

«Συζητάμε ένα σχέδιο, για το σύνολο των κρατουμένων και για το σύνολο των φυλακών της χώρας, το οποίο θα καλύπτει όλες τις ανάγκες», ανέφερε ο κ. Φυτράκης και πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό θα μπορέσει να καλύψει την σημερινή υποστελέχωση, στην παροχή των ιατρικών υπηρεσιών σε κρατουμένους.

Συνεχίζοντας είπε ότι ένα ανοικτό σωφρονιστικό σύστημα, όπως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο με συνεργασία, όχι μόνο με το υπουργείο Υγείας αλλά και με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τις ακυρώσεις προγραμματισμένων ιατρικών επισκέψεων κρατουμένων σε νοσοκομεία εξαιτίας προβλημάτων στη συνεργασία με το τμήμα μεταγωγών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ψυχιατρικές δομές των σωφρονιστικών καταστημάτων, ο κ. Φυτράκης είπε ότι το μοντέλο της κλειστής θεραπείας έχει ξεπεραστεί και θα επιλεγεί ένα θεραπευτικό μοντέλο το οποίο θα συνδεθεί με εξωτερικές δομές ώστε ο κρατούμενος, αποφυλακιζόμενος να συνεχίσει την διαδικασία της θεραπείας και της επανένταξης.

Την ανάγκη της εκπαίδευσης των εργαζομένων στα νοσοκομεία των φυλακών, στα γενικά νοσοκομεία, αλλά και στις μεταγωγές, προκειμένου να επιτύχει το νέο μεταρρυθμιστικό σχήμα τόνισε κατά την τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πέτρος Γιαννουλάτος.

Ο κ. Γιανουλάτος είπε ότι στόχος της μεταρρύθμισης, είναι τα νοσοκομεία κρατουμένων να ενταχθούν πλήρως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι έως σήμερα δεν έχει αποσαφηνισθεί η φαρμακευτική δαπάνη που χορηγείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο θέμα των ειδικών χώρων κράτησης για οξέα περιστατικά του ψυχιατρείου των φυλακών, αναφέρθηκε ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Υγείας καθηγητής Θωμάς Υφαντής, ο οποίος τόνισε ότι απαιτείται ένα πλαίσιο αρχών για τον τρόπο νοσηλείας ασθενών που έχουν διαγνωσθεί ως επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή για τους άλλους.

Στις τοποθετήσεις τους, τα διοικητικά στελέχη των φυλακών και οι εκπρόσωποι των σωφρονιστικών υπαλλήλων, έθεσαν το θέμα της υποστελέχωσης σε ό,τι αφορά το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία των φυλακών, με αποτέλεσμα η λειτουργία των νοσοκομείων των φυλακών να γίνεται μόνο την πρωινή βάρδια και να αυξάνονται τα περιστατικά των μεταγωγών στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι σε οκτώ φυλακές δεν υπάρχει ούτε ένας νοσηλευτής, ενώ ειδικότερα για το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, ένα συγκρότημα με περίπου 2.500 κρατουμένων, είπε ότι νοσηλεύει 260 ασθενείς και 45 οροθετικούς από τους 95 που κρατούνται συνολικά στο σωφρονιστικό συγκρότημα.

Το σχέδιο των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας για την ενιαία αντιμετώπιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγειονομικής φροντίδας των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και την ένταξη των μονάδων υγείας στο σχήμα του ΕΣΥ, έγινε ομόφωνα δεκτό από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ