Τη σύντμηση του χρόνου χορήγησης των αντιϊκών χαπιών της merck, με απώτερο σκοπό να επιταχυνθεί η διαδικασία διάθεσή τους στις κατηγορίες ασθενών που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες, θα εξετάσει σήμερα σε συνεδρίασή της η Επιτροπή των Ειδικών, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την έναρξη διανομής τους ακόμα και εντός εβδομάδος.
Ως γνωστόν, τα αντιικά χάπια που θα παραλάβει η χώρα μας- αρχικά 4.000 θεραπείες μέσα στον Ιανουάριο και 25.000 θεραπείες μέσα στο Φεβρουάριο με το χάπι της μολνοπιραβίρης της Merck, προορίζονται για τις ίδιες σχεδόν κατηγορίες για τις οποίες ήταν ενδεικνυόμενα τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για βαριά νόσηση.
Τα αντιιικά χάπια προορίζονται είτε για ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο σε απλές κλίνες Covid, οπότε λαμβάνονται μέσω του νοσοκομειακού φαρμακείου είτε για ασθενείς που παραμένουν στο σπίτι τους οπότε λαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Οι ασθενείς δεν μπορούν να τα λάβουν μόνοι τους, θα πρέπει να κάνει την αίτηση ο θεράπων ιατρός τους η αίτηση να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή και η χορήγηση να ξεκινήσει εντός των 5 πρώτων ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ήδη εμφανίσει βαριά νόσηση δεν μπορούν να τον βοηθήσουν.
Και αυτό γιατί ο μηχανισμός δράσης τους εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού, οπότε εάν ο ιός έχει ήδη πολλαπλασιαστεί σε βαθμό που να προκαλέσει διάχυτη πνευμονία με εκτεταμένη προσβολή του πνεύμονα, τα χάπια δεν μπορούν να βοηθήσουν…
Στο πλαίσιο αυτό η αρμόδια επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα με στόχο να μειωθεί το διάστημα των 5 ημερών που θα συνταγογραφηθούν από τον γιατρό σε 3 ημέρες, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να εγκριθεί η αίτηση από την επιτροπή και να τα προμηθευτεί ο (εξωνοσοκομειακός) ασθενής από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γιατί όσο περνούν τα 24ωρα, τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα των χαπιών.
Γι αυτό άλλωστε η πλατφόρμα για την εγγραφή των αιτήσεων από τους θεράποντες γιατρούς δεν έχει ανοίξει ακόμα και θα ανοίξει όταν «κλειδώσει» η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης για την χορήγηση των χαπιών.
Επίσης στις έρευνες για τα χάπια δεν συμμετείχαν ανήλικοι ασθενείς και δεν συμμετείχαν και γυναίκες σε κύηση, οπότε υπάρχει ένα ερωτηματικό στο κατά πόσο τα άτομα κάτω των 18 ετών και οι εγκυμονούσες μπορούν να λάβουν αυτές τις θεραπείες.
Επιπλέον, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εκδώσει για τις δύο θεραπείες θετική γνωμοδότηση ανάβοντας το πράσινο φως ώστε οι χώρες να μπορούν να τις προμηθευτούν αλλά ακόμα δεν έχει εκδώσει άδεια κυκλοφορίας- και στο γεγονός αυτό σημαντικό ανασταλτικό ρόλο διαδραματίζει η χαμηλή αποτελεσματικότητα της θεραπείας της Merck Αμερικής.
Γι’ αυτό λοιπόν μετά την αίτηση του γιατρού, την έγκριση από την επιτροπή, απαιτείται και η υπογραφή του ίδιου του ασθενούς δεδομένου ότι θα λάβει μία θεραπεία που επισήμως δεν είναι ακόμα εγκεκριμένη.