Οι «κεραυνοί» από τον Πρόεδρο της Βουλής διαδέχτηκαν το χαμηλό βαρομετρικό το οποίο δημιούργησαν οι αντιπολιτευτικές διαρροές γύρω από την πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, από την οποία διατυπώθηκε νωρίτερα η θετική γνώμη, για τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.
Ο Κώστας Τασούλας σε δήλωση του στηλίτευσε το γεγονός ότι η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης: «με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν».
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους. «Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους.», αναφέρει σε αιχμηρό ύφος. «Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο.
Αναφερόμενος στο θέμα των απαράδεκτων διαρροών όπως τις χαρακτήρισε, επανέλαβε ότι η Βουλή των Ελλήνων μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε δε, ότι έχει προγραμματιστεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 ενώ σήμερα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.
Ερωτηθείς πάντως εάν θα επιβληθούν κυρώσεις για τις διαρροές ο Πρόεδρος της Βουλής δεν απάντησε εάν θα ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του κανονισμού.
Η έντονη αντίδραση του Κώστα Τασούλα εκδηλώθηκε στο φόντο που δημιούργησε ο αντιπολιτευτικός οίστρος με τις στοχευμένες διαρροές, ο οποίος εδραζόταν σε μια φράση, η οποία σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδεται στον νεοδιορισθέντα διοικητή της ΕΥΠ. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές ενημέρωσης ο κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, στις ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εάν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων φέρεται να απάντησε ότι: «έχω πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται».
Με αυτήν την διατύπωση σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τα όσα διέψευδε εχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μάλιστα καλούσαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί αφού δημοσιοποιήσει «ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος» τελειώσανε».
Στο αμιγώς διαδικαστικό σκέλος, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά πλειοψηφία ενέκρινε την τοποθέτηση του Πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ.