Πτωτική τροχιά ακολουθούν τα κρούσματα του κορονοϊού, μετά την επιδημιολογική έξαρση που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, δικαιώνοντας τις συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών πως το κύμα που προκάλεσε η υποπαραλλαγή Ο2 βρίσκεται πλέον σε αποκλιμάκωση. Η αποκλιμάκωση θα εντείνεται όσο ο καιρός θα βελτιώνεται και οι κοινωνικές δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εξωτερικούς χώρους.
Αν δεν εμφανιστεί άλλη υπερμεταδοτική μετάλλαξη (να αλλάξει τα δεδομένα της κατάστασης) το καλό σενάριο, από 4-5 διαφορετικά σενάρια τα οποία επεξεργάζεται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προβλέπει ότι θα αρθούν οι τελευταίοι περιορισμοί μετά την Πρωτομαγιά και πως η λοίμωξη Covid-19 θα εξελιχθεί σε ενδημική νόσο που θα μπορεί να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί με ετήσιο εμβολιασμό με αναθεωρημένο εμβόλιο στο μοντέλο της γρίπης.
Οι αποφάσεις για το πώς ακριβώς θα προλαμβάνεται η έξαρση της επιδημικής νόσου (από το προσεχές φθινόπωρο) και ποιους θα αφορά ο ετήσιος εμβολιασμός αναμένονται άμεσα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να ανακοινώνει τις συστάσεις του, τις οποίες θα εξειδικεύσουν οι Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμών. Ένα πιθανό σενάριο θέλει τον ετήσιο εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο το οποίο θα συνδυάζει και το εμβόλιο της γρίπης να συστήνεται στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς κάθε ηλικίας.
Μέχρι στιγμής η ανοσοποίηση του πληθυσμού βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο με πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί και περισσότεροι από 3.174.630 άνθρωποι να έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 3 πολίτες της χώρας έχει εκτεθεί σε κάποια από τις μεταλλάξεις του ιού. Το ποσοστό της ανοσοποίησης που εξασφάλισε με φυσική νόσηση η υποπαραλλαγή Ο2 με τη μεγάλη της διασπορά προστίθεται στο ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης με τις επαναμολύνσεις να αντιστοιχούν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 1,37%.
Χαρακτηριστικό της ασπίδας προστασίας που έχει δημιουργηθεί στην κοινότητα χάρη και στις επαναμολύνσεις είναι η κατάσταση που επικρατεί σε νησιά - με κλειστούς πληθυσμούς - ένα δεκαπενθήμερο προτού ξεκινήσει η τουριστική κίνηση λόγω των διακοπών του Πάσχα: Στα νησιά των Κυκλάδων καταγράφεται δραματική μείωση των νέων διαγνώσεων και των ενεργών κρουσμάτων μετά από πολλές μολύνσεις στο προγενέστερο διάστημα λόγω της Όμικρον 2, με τις προβλέψεις της καθηγήτριας παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Μαρίας Θεοδωρίδου προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Δημήτρη Παρασκευή να επιβεβαιώνονται απόλυτα: Το κύμα θα εκτονωθεί όταν όλοι θα έχουν εμβολιαστεί ή έρθει σε επαφή με τον ιό.
Ακολουθώντας την πτωτική τάση των κρουσμάτων που μειώνονται (με αργό ρυθμό) και οι εισαγωγές ασθενών με Covid 19, που το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεπεράσει (ξανά) τις 400/ημέρα, ενώ διαρκώς ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στη μέση ηλικία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και των θανόντων.
Τα κρούσματα είναι νεαρής ηλικίας αλλά στις Εντατικές εισάγονται και πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες, κάτι που αποτελεί ισχυρότατο μήνυμα προς τους πολίτες τρίτης και τέταρτης ηλικίας ότι ο εμβολιασμός και η διενέργεια της 3ης και της 4ης αναμνηστικής δόσης που συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία από τον κορονοϊό. Ήδη η πλατφόρμα για την 4η δόση για τους ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω άνοιξε εδώ και λίγες ημέρες και σήμερα ανοίγει και για τους πολίτες 70 ετών και άνω.
Τα ηλικιωμένα άτομα και όσοι ανήκουν σε ομάδες ευπαθών (ανεξαρτήτως ηλικίας) παραμένουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο αν δεν έχουν κάνει την 3η και την 4η δόση και γι αυτούς σε καμία περίπτωση η λοίμωξη του κορονοϊού δεν αποτελεί μια απλή «γριπούλα» επισημαίνει σε κάθε τόνο ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Για τον σκληρό δείκτη των θανάτων που έχει μειωθεί λίγο αλλά δεν λέει να πέσει κάτω από τους 50/ημέρα σημαντικός παράγοντας πέρα από την προχωρημένη ηλικία και τις συνοσηρότητες των ασθενών είναι και τα ανθεκτικά μικρόβια που προκαλούν μοιραίες επιμολύνσεις. Γι αυτό άλλωστε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της πανδημίας της μικροβιακής αντοχής, που αποτελεί μια από τις μεγάλες «πληγές» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στη Δημόσια Υγεία.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη χαλάρωση των τελευταίων περιορισμών ο Θάνος Πλεύρης θυμίζει ότι δεν πρόκειται για κατάργηση αλλά εποχική αναστολή και πως αναλόγως της επιδημιολογικής εξέλιξης το φθινόπωρο κάποιοι περιορισμοί μπορεί να επιστρέψουν, καθώς ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει. Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει αλλά με τη βοήθεια των εμβολίων και των φαρμάκων η πανδημία θα ελεγχθεί και μέσα στην επόμενη χρονιά θα έχουμε πάρει πίσω τις ζωές μας, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
Στο μεταξύ, οι ειδικοί εξακολουθούν να προβληματίζονται για το long covid σύνδρομο που εξελίσσεται σε κίνδυνο ακόμα και για τα άτομα που νόσησαν ήπια και σχεδόν ασυμπτωματικά (όχι μόνο γι αυτούς που πέρασαν βαριά τη λοίμωξη και νοσηλεύτηκαν), με τα ευρήματα να φανερώνουν πως ακόμα και 6 μήνες μετά τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές θρομβώσεις.
Το σύνδρομο long Covid αποτελεί από μόνο του κίνητρο για εμβολιασμό, καθώς το εμβόλιο προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό και από την εκδήλωση των συμπτωμάτων αυτών, όπως προστατεύει και από το σύνδρομο MISC (πολυφλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά) με τον εμβολιασμό να είναι «πολυόπλο» προστασίας από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης αλλά και από τον κίνδυνο των ύπουλων επιπλοκών που οφείλονται στην Covid 19 κι εκδηλώνονται με χρονοκαθυστέρηση.