Η πίεση στις μονάδες εντατικής αυξάνεται επικίνδυνα. Από τα 70 κρεβάτια για Covid στην Αττική, έχουν ήδη καλυφθεί τα 53. Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη από τις 43 κλίνες, ελεύθερες είναι ακόμη 26. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των διασωληνωμένων.
Στο ερώτημα, με τον σημερινό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, για πόσο καιρό ακόμη επαρκούν τα διαθέσιμα κρεβάτια, η ανησυχία είναι έκδηλη. Αυτός είναι και ο λόγος που το σύστημα υγείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου.
Καινούριες αλλαγές στην οργάνωση των νοσοκομείων της χώρας σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δημιουργία νέων κλινικών που θα ασχολούνται μόνο με ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονται έναν απλό θάλαμο για τη νοσηλεία τους.
Τέτοιες είναι οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών που δίνουν και τον τόνο της ανησυχίας, καθώς το δεύτερο κύμα πανδημίας βρίσκεται στην πόρτα μας. Οι προσπάθειες στρέφονται τόσο στην αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής από 70 σε 100, όσο και στη δημιουργία νέων κλινικών COVID σε μεγάλα νοσοκομεία που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως νοσοκομεία αναφορά της πανδημικής νόσου, για την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού ατόμων που χρειάζονται απλή νοσηλεία.
To υπουργείο Υγείας προχωρεί στην ενίσχυση της δυναμικότητας των κλινών που είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς του ιού, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όμως αυτή τη φορά η προσπάθεια επιχειρείται ταυτόχρονα και με την κάλυψη των λοιπών παθήσεων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την αναπροσαρμογή των χώρων, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομόνωση των λοιπών ασθενών από αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Συνολικά, οι κλίνες εντατικής στη χώρα είναι σήμερα 930, εκ των οποίων οι 229 προορίζονται για περιστατικά κορονοϊού, ενώ οι υπόλοιπες 701 κλίνες για άλλες παθήσεις.
Από τις 229 κλίνες ΜΕΘ για COVID - 19, οι 6 βρίσκονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Στα νοσοκομεία της Αττικής οι 53 κλίνες ΜΕΘ για COVID έχουν ήδη καλυφθεί, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχουν καλυφθεί οι 17 από τις 43 κλίνες, αντίστοιχα.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση των μονάδων εντατικής για τον πανδημικό ιό, με 236 νέες κλίνες ΜΕΘ μέσω των δωρεών που έχουν ήδη γίνει.
Για την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ μίλησε στο liberal o διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Τζαννείου Νοσοκομείου, κ. Θανάσης Πρεκατές, ο οποίος επεσήμανε ότι το σύστημα υγείας, αντέχει ακόμη να καλύπτει τα περιστατικά του πανδημικού ιού με την υφιστάμενη κατάσταση.
Παρόλα αυτά, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας σε ΜΕΘ για τον κορονοϊό και ήδη οι 14-15 κλίνες του Τζαννείου προγραμματίζεται να γίνουν 20.
Λίγο αργότερα, αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, σε 24, μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος. Όμως για την αλλαγή αυτή, θα χρειάζονται και αναδιαμορφώσεις στους χώρους, ξεχωριστά έργα και πολύ περισσότερο θα χρειαστεί να στελεχωθούν οι νέες κλίνες και με πρόσθετο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, αλλά και εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές, τραυματιοφορείς και λοιπό προσωπικό.
Διπλή επιδημία
Επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής συνολικά με πρόσθετο προσωπικό, διότι οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις που παρατηρούνται ήδη από πέρυσι δεν έχουν ακόμη καλυφθεί και το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, σημείωσε ταυτόχρονα ότι το μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσει και το επιδημικό κύμα της γρίπης.
Τότε, θα είναι δύσκολο να διαχωριστεί η διάγνωση μεταξύ γρίπης και κορονοϊού, καθώς και οι δύο ιώσεις προσβάλλουν κατ΄ αρχήν το αναπνευστικό, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν και παρεμφερή συμπτώματα.
Μέχρι τότε όμως, ο πληθυσμός μπορεί να καλυφθεί, ενώ στο μεταξύ η επιδημιολογία και τα περιοριστικά μέτρα θα ορίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τις ανάγκες.