Την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζητούν φορείς καλλιτεχνών και λογοτεχνών

Την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζητούν φορείς καλλιτεχνών και λογοτεχνών

Την αντίθεσή τους στις περικοπές συντάξεων και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό που έχει φέρει η κυβέρνηση εκφράζουν με ανακοίνωσή τους φορείς λογοτεχνών και καλλιτεχνών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, περιέχει «ρυθμίσεις που καταστρέφουν κάθε υπόλειμμα συμμετοχής του κράτους στην ασφάλιση και τη σύνταξη, μετατρέποντας την ασφάλιση και την σύνταξη προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, καταργώντας έτσι κάθε έννοια συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ένωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας και η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας, «Η πολιτεία έχει θεσπίσει τις συντάξεις καλλιτεχνών λογοτεχνών του ΥΠΠΟΑ, αναγνωρίζοντας το κενό στην κοινωνική ασφάλιση. Αλλά, οι καλλιτέχνες - λογοτέχνες δικαιούχοι της σύνταξης του υπουργείου Πολιτισμού, γεύτηκαν ήδη τις πρώτες συνέπειες της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής, ήδη από το 2013, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο 2015, όπου είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται έως και περίπου 300 ευρώ τον μήνα, ενώ παράλληλα, με απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών, καλείται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμόσει τις περικοπές που προέβλεπε ο ν. 4151/2013, ζητώντας μάλιστα, σήμερα, να επιστραφούν από τους καλλιτέχνες αναδρομικά τα ποσά της διαφοράς!

Η διαφορά ζητήθηκε, επίσης αναδρομικά, από όσους καλλιτέχνες και λογοτέχνες έπαιρναν δύο συντάξεις, οι οποίες, με την εφαρμογή του 4151/2013 θα έπρεπε να μην ξεπερνούν σε άθροισμα τα 1.000 ευρώ».

Έχοντας, όπως αναφέρουν ως μόνο όπλο το έργο τους, το οποίο «συχνά προβάλλεται σαν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα αυτής της χώρας» αναγκάζονται να έρθουν όπως τονίζουν αντιμέτωποι με αποφάσεις που τους καθιστούν «πολίτες τρίτης κατηγορίας».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση οι λογοτέχνες - καλλιτέχνες δεν δικαιούνται κοινωνικής ασφάλισης, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν ένσημα και ο μοναδικός πόρος κάποιων, αυτών των λίγων που παίρνουν τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις, σε λίγο δεν θα υφίσταται καν, ενώ παράλληλα, τους ζητούνται αναδρομικά και τα ελάχιστα που λάμβαναν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. «Μιλάμε δε, για ανθρώπους ως επί το πλείστον ηλικιωμένους», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε δηλώσει στην Βουλή την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού που σήμερα εφαρμόζει η ίδια και μάλιστα αναδρομικά.

Καταλήγοντας, οι φορείς των καλλιτεχνών - λογοτεχνών καλούν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, ζητώντας παράλληλα να καταργηθεί ο νόμος 4151/2013, να αυξηθεί ο αριθμός και το ύψος των συντάξεων του ΥΠΠΟΑ και να δοθεί οριστική λύση στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό «που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας και προσφοράς των καλλιτεχνών και λογοτεχνών στην κοινωνία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ