Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της χώρας, είναι αναγκαίες για να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας που δεν φαίνεται να κοπάζει πριν την ερχόμενη Άνοιξη.
Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ έχουν αναδειχθεί πλέον στο μέγιστο βαθμό, εξαιτίας των πιέσεων από ένα λοιμώδες νόσημα, σε μια εποχή που οι λοιμώδεις νόσοι είχαν περιοριστεί δραστικά από την πρόοδο της επιστήμης.
Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και διεθνώς, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρατών να μελετά τους τρόπους που θα αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά και οι άγνωστες νόσοι που πρόκειται να έρθουν στο άμεσο μέλλον.
Ειδικά στη χώρα μας, η δεκαετής οικονομική κρίση άφησε ένα επιπλέον αποτύπωμα, αυτό της απομάκρυνσης σημαντικής μερίδας του ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό ή λόγω συνταξιοδοτήσεων. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις να εκτιμώνται στις 30.000 περίπου, από τις οποίες οι 5.000 περίπου να αφορούν ελλείψεις σε ιατρικό δυναμικό.
Τώρα όμως, η πανδημία μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν το ΕΣΥ επί χρόνια. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε μιλώντας στο Liberal.gr, ότι αυτό που χρειάζεται για να το πετύχουμε, είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό, αλλά και η αύξηση των ειδικών μονάδων που χρειάζεται ένα σύστημα υγείας.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής, τα προβλήματα των ελλείψεων καλύπτονται με επικουρικούς γιατρούς και επικουρικούς νοσηλευτές, ενώ οι προσλήψεις που έγιναν σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό ήταν ελάχιστες. Γι΄ αυτό πρότεινε να ξεκινήσουν άμεσα οι κρίσεις γιατρών από τα αρμόδια συμβούλια κρίσης, προκειμένου να προχωρήσει η κάλυψη των κενών θέσεων από μόνιμους γιατρούς.
Αντίστοιχα δε, σε ότι αφορά τις νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, η κ. Παγώνη υπογράμμισε ότι σωστά προγραμματίζεται να φτάσουν τις 1200-1300 κλίνες, όπως είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, εντούτοις θα πρέπει να γίνει προγραμματισμός για τη δημιουργία και καινούριων μονάδων αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), που αποτελούν το προστάδιο πριν κάποιος χρειαστεί Εντατική.
Οι ανάγκες του συστήματος είναι τόσο μεγάλες, σημείωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, που όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 1,5-2 χρόνια.
Το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει στη χώρα, όμως θα πρέπει να επανεξεταστεί και το μισθολόγιο των γιατρών, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κερδίσει στο Συμβούλιο Επικρατείας, όμως οι αποφάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.
Η πανδημία
Στο μεταξύ, οι νοσηλευόμενοι από τον πανδημικό ιό, έχουν πλέον φτάσει τις 2.000 ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς. Ολοένα και περισσότερες κλινικές μετατρέπονται σε κλινικές covid - 19, αναδεικνύοντας τις ανάγκες για πρόσθετο ιατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο του "Σωτηρία" Γιώργο Χειλά, οι ανάγκες για ιατρικό δυναμικό αυξάνονται, προκειμένου να παρέχεται η κατάλληλη περίθαλψη στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Είναι καθοριστικό οι ασθενείς να δέχονται την σωστή περίθαλψη στους απλούς θαλάμους, προκειμένου να αποτρέπεται η ανάγκη μετάβασής τους στην Εντατική, όπου η θνησιμότητα εκεί, αναγκαστικά κυμαίνεται γύρω στο 50%.
"Η υποστήριξη των ασθενών στα πρώτα στάδια της νοσηλείας τους είναι καθοριστική", σημείωσε ο κ. Χειλάς, "γιατί ήδη την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων τετραπλασιάστηκε".
Οι τάσεις διεθνώς
Η ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Αφορά ακόμη και τα πιο προηγμένα συστήματα, που δεν άντεξαν το βάρος μιας πανδημίας.
Η πανδημία αυτή όμως, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς, ως η απαρχή μιας νέας περιόδου, όπου νέες ασθένειες, μεταδιδόμενες, θα αρχίσουν να πυκνώνουν.
Έτσι, τα κράτη μελετούν την πλήρη αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας τους, ώστε άμεσα να ξεπεράσουν την παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την επόμενη επιδημική ασθένεια που θα προκύψει, με το λιγότερο δυνατό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Ορόσημο για τις νέες κατευθύνσεις που θα πάρουν τα συστήματα υγείας διεθνώς, αποτελεί η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς συγκαλείται η 73η Σύνοδος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας με αντικείμενο την παγκόσμια αντίδραση στην νέα ασθένεια, αλλά και τον καθορισμό των νέων προτεραιοτήτων που δημιουργούνται στον τομέα υγείας.
Λαμβάνοντας τον τομέα υγείας ως βάση για κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, οι εκπρόσωποι των κρατών του ΠΟΥ, θα συζητήσουν την αποφυγή ασθενειών μέσω του εμβολιασμού, την κατάρτιση ενός δεκαετούς σχεδίου αντιμετώπισης σειράς νοσημάτων όπως η μηνιγγίτιδα, επιληψία και νευρολογικές παθήσεις, διατροφή των μητέρων, βρεφών και παιδιών μικρής ηλικίας, την συμβολή της ηλεκτρονικής υγείας, αλλά κυρίως για την προετοιμασία απέναντι σε μια νέα πανδημία.
Πρωταρχικοί παράγοντες για τα νέα συστήματα υγείας που πρόκειται να δημιουργηθούν, περιλαμβάνουν την σωστή εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, ιδίως σε τοπικές δομές, τη δημιουργία ομάδων εκτάκτων αναγκών, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας συνολικά με τις κατάλληλες υποδομές και προσωπικό και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας στο σύνολο του πληθυσμού, την ανάπτυξη πολιτικών που θα στοχεύουν στους ευάλωτους πληθυσμούς από μεταδιδόμενα νοσήματα, την ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών, τη διασφάλιση του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων στο εσωτερικό του κάθε κράτους κλπ.