Τουλάχιστον 2.975 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους συνολικά από τον τυφώνα Μαρία το 2017 στο νησί του Πουέρτο Ρίκο τους επόμενους έξι μήνες που ακολούθησαν μετά την καταστροφή, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη μελέτη που ανατέθηκε από την κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον έφθασαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας την θνησιμότητα κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου με την συνήθη θνησιμότητα ερευνώντας οικογενειακά αρχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη μετανάστευση των ανθρώπων. Εκτιμούν ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 -Φεβρουαρίου 2018 η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 22%.
Μία άλλη ανεξάρτητη έρευνα από ερευνητές του Χάρβαρντ, μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με μία παρόμοια μέθοδο. Οι έρευνες αυτές πυροδοτήθηκαν από την έντονη διαμάχη που προκάλεσε ο επίσημος κυβερνητικός απολογισμός που δόθηκε τότε στη δημοσιότητα: 64 θάνατοι- ένας απολογισμός που ακόμα και οι ίδιες οι αρχές του Πουέρτο Ρίκο αναγνώρισαν ότι ήταν μή πραγματικός
Η υποτίμηση των θανάτων προήλθε από τον τρόπο που οι υπηρεσίες πολιτικής προστασία κατέγραφαν τους θανάτους. Ο καταχωριζόμενος σπάνια συνδέετο με τον τυφώνα, ακόμα περισσότερο όταν ο θάνατος επέλθετο πολύ καιρό μετά τον τυφώνα .
Ο τυφώνας Μαρία άφησε ωστόσο το στίγμα του για μήνες στο νησί, το οποίο έμεινε χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο, απομονώνοντας τα χωριά. Για μήνες ευπαθείς ομάδες δεν είχαν πρόσβαση σε γιατρούς και φαρμακεία.
Ο τυφώνας Μαρία χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο στις 20 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια μίας περιόδου του 2017 ρεκόρ για τους τυφώνες. Το χάος που επικράτησε στις πόλεις και τα χωριά ήταν τεράστιο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική για την αργοπορία της η οποία ήταν σε πλήρη αντίθεση με την υψηλή προτεραιότητα των αμερικανικών αρχών στο Τέξας και την Λουιζιάνα, που την ίδια εποχή χτυπήθηκαν από έναν άλλο τυφώνα, τον Χάρβεϊ.