Τραγωδία στη Χίο: Τρία παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Τραγωδία στη Χίο: Τρία παιδιά και μία γυναίκα νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Ακόμα μία τραγωδία με νεκρά παιδιά έλαβε χώρα στα νερά του Αιγαίου. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμα αγνοείται, μετά το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά της Χίου. Κατά τη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, διασώθηκαν, μέχρι στιγμής, συνολικά 22 άτομα. «Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο», διαμήνυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καλώντας την Τουρκία να κάνει περισσότερα.

Από το πρωί, στο σημείο του συμβάντος είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος Ελληνική Ακτοφυλακής. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και δύο πλωτά του ΛΣ, ελικόπτερο super puma, ελικόπτερο του ελληνικού στρατού, πλοίο δύναμης του ΝΑΤΟ, τρία αλιευτικά και τρία παραπλέοντα πλοία. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.

Σήμα κινδύνου
 

Οι ναυαγοί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου μέσω του κλήσης στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, λέγοντας ότι βυθίζονται.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις Αρχές και έγιναν σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να βρεθεί το ακριβές στίγμα της λέμβου προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η φουσκωτή βάρκα ήταν χωρητικότητας δέκα ατόμων και σε αυτή είχαν ανεβεί 27 με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει εντελώς ο πάτος της και να βρεθούν όλοι στη θάλασσα.

«Οι τουρκικές αρχές να κάνουν περισσότερα»
 

«Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο - αδίστακτοι λαθρέμποροι θέτουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες λέμβους μη αξιόπλοες λέμβους στα ανοιχτά της Χίου.

Παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, 4 παιδιά - όλα μεταξύ 3 και 14 ετών - επιβεβαιώθηκαν νεκρά, ένα άτομο αγνοείται, 22 διασώθηκαν και νοσηλεύονται. Οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπονται» ανέφερε στην ανάρτησή του ο Νότης Μηταράκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νοτιοανατολικά ν. Χίου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικότερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη ημιβυθισμένης λέμβου, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή με επιβαίνοντες αλλοδαπούς, κατά δήλωσή τους, είκοσι επτά (27) άτομα.

Συνολικά, διασώθηκαν είκοσι δύο (22) άτομα από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (14 άνδρες – 07 γυναίκες – 01 παιδί) και ανασύρθηκαν τέσσερις (04) σοροί (03 ανήλικα κορίτσια – 01 γυναίκα) δίχως να φέρουν ατομικά σωσίβια, ενώ αγνοείται ακόμη ένα (01) άτομο. Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν ένα (01) Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα (01) πλοίο δύναμης ΝΑΤΟ, τρία (03) αλιευτικά σκάφη και τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 6 bf.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της. Τονίζεται ότι κανένας εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο.

Λόγω αμεσότητας της επέμβασης των πληρωμάτων των περιπολικών σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και των εναέριων μέσων και με βασικό γνώμονα να περισυλλεγούν ασφαλώς οι επιβαίνοντες, επιτεύχθηκε η διάσωση των είκοσι δύο (22) επιβαινόντων, παρά την δυσκολία που επέφεραν στην επιχείρηση οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, ουδείς εκ των επιβαινόντων δεν έφερε ατομικό σωσίβιο. Όλοι οι διασωθέντες αλλοδαποί οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου».