Τριμερής συνάντηση σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων και με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης έλαβε χώρα την Κυριακή στην γερμανική πρωτεύουσα, λίγες ώρες μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο Γιαν Χέκερ από γερμανικής πλευράς, σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση και στο γεύμα που ακολούθησε συζητήθηκε μεταξύ άλλων η διερεύνηση τρόπων ενεργοποίησης διαύλων επικοινωνίας αλλά και η δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των πολιτικών διαβουλεύσεων, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη συνάντηση ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της. Παράλληλα, τόνισαν ότι σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοικτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεων.
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής του με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο είχε αναφέρει πως «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία».
«Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον ίδιο «με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «όπως έχω πει και προηγουμένως εάν ο Μπορέλ έλεγε ‘θα ήταν καλύτερα να μην είχε ανοίξει’ θα το σεβόμουν. Αν έλεγε ΄θα ήταν καλύτερα να έμενε μουσείο’ και πάλι θα το σεβόμουν, αλλά τη λέξη ‘καταδίκη’ εμείς την απορρίπτουμε».
Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης μνημεία στην Ισπανία που χτίστηκαν ως τζαμιά και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Τώρα κι εμείς πρέπει να πούμε στην Ισπανία ‘μετατρέψτε τα σε τζαμιά, σας καταδικάζουμε; Επιπλέον αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως ενώ η Τουρκία είναι τόσο εποικοδομητική στο θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν είναι σωστή στάση να την καταδικάζουν.