Τον κώδωνα του κινδύνου για τρεις τουλάχιστον περιοχές με έντονα αυξητική τάση στα κρούσματα έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρη Τσιόδρας, μιλώντας για την Αττική, την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.
Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, ήταν το μήνυμα του κ. Τσιόδρα κατά την ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιοχές αυτές καταγράφονται και κάποια από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών πανελλαδικά. Σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο κινούνται σε 41,7% και 40,5% αντίστοιχα, σε 44% στο Νότιο Αιγαίο, σε 21,8% στην Αν. Αττική και σε 21,76% στην Δ.Αττική.
Χαμηλές επιδόσεις που λόγω και της χαλάρωσης λόγω καλοκαιριού συνδέονται ευθέως με την αυξητική τάση κρουσμάτων στις παραπάνω περιοχές, κάποιες εκ των οποίων συγκαταλέγονται στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της φετινής σεζόν.
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας αρχίζει να προκαλεί ξανά ανησυχία, με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 75% την τελευταία εβδομάδα και να κυμαίνονται σε λίγο πάνω από 6.000 και να απευθύνει ξανά μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα πάντα δείχνουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η μετάλλαξη «Δέλτα» να γίνει η επικρατούσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος και το ευρωπαϊκό ECDC. Το βλέπουμε ήδη πιο έντονα, παραδείγματος χάρη στην Κρήτη, όπως είπε. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τα στοιχεία για το δίμηνο Απριλίου-Μαίου, όσων διασωληνώνονται ή καταλήγουν στις ΜΕΘ
Στοιχεία που δείχνουν ότι το 99% των βαρέων περιστατικών που είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Το πλάνο για εμβολιασμούς με κινητές μονάδες
Αναφορικά με το πλάνο που για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε επίπεδο δήμων τα στοιχεία θα τα δίνει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους θα δίνει στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού και βάσει αυτών θα καταρτίζεται πλάνο που θα επικαιροποιείται ανά εβδομάδα ως προς τους στόχους.
Αυτό το πλάνο του υπουργείου Εσωτερικών θα έχει τις εξής πτυχές:
- Σε τοπικό επίπεδο θα διαπιστώνεται το πρόβλημα και οι λόγοι για τους οποίους δεν εμβολιάζονται οι κάτοικοι. Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος, ούτως ώστε να υπάρξουν κινήσεις που θα αυξήσουν τα ποσοστά.
- Σε δεύτερο επίπεδο θα υπάρξει συνεργασία μέσω τοπικών μονάδων εμβολιασμού για χωριά και οικισμούς, προκειμένου να παρακαμφθεί το πρόβλημα των αποστάσεων, το οποίο ενδεχομένως καθυστερεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας στις τοπικές κοινότητες. Σε αυτή την περίπτωση, τα διαθέσιμα εμβόλια θα είναι αυτά της Pfizer και της Johnson and Johnson.
Τέλος, σημειώνεται ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, θα πραγματοποιεί στοχευμένες επισκέψεις σε «προβληματικές» περιοχές, αλλά θα υπάρχει και επικοινωνία με τους δημάρχους, οι οποίοι θα επισκέπτονται στην Αθήνα για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.