Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, με τον οποίο συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος.
Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Επιπλέον, τονίστηκε ότι μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δε συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Tο προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο από την ΕΕ. Η Ελλάδα, δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες. (2/2)
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 24, 2016
Ο Filippo Grandi, ο οποίος επισκέφθηκε εχθές τη Λέσβο θα έχει στη συνέχεια συνομιλίες με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα επισκεφθεί χώρους προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με μέλη διπλωματικών αποστολών και άλλους φορείς που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης.
Συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ και αντιπροσωπεία του Οργανισμού θα έχει σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο αρμόδιος υπουργός Θ. Δρίτσας.
Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο F. Grandi θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 16:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Mark Rutte, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Rutte την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν, ομόφωνα, σε σχέση με το Προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Εντωμεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το "Αριάνδη 2" μετέφερε 1.692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το "Βlue star 2" από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Κλειστή η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ
Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.
Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, "εγκαινιάσθηκε" η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη.
Πάντως, λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ'' οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.
Ν. Κοτζιάς: Εξωθεσμική πρωτοβουλία η Διάσκεψη στη Βιέννη
Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ'' αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».
Διαβάστε ακόμα:
- Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία με προορισμό τα σύνορα με τα Σκόπια
- Γρεβενά: Στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης 131 πρόσφυγες
- Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα λεωφορεία έφθασαν στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά