«Ατενίζουμε με αισιοδοξία το Πάσχα», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας πως ο ιός αναμένεται να περάσει σε φάση ενδημικότητας στο άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «όπως προχωρά ο ιός θα μολύνει πολλούς με αποτέλεσμα να προσφέρει ανοσία σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να πάμε σε μια ενδημικού τύπου κατάσταση το Πάσχα ώστε να το γιορτάσουμε όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.»
Ο ίδιος τόνισε ότι θετικό επίσης στοιχείο όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, αποτελεί ότι το υγειονομικό σύστημα έχει βρει μια ισορροπία.
«Οι νοσηλείες πέφτουν, οι μονάδες έχουν μικρή αλλά σταδιακή πτώση εδώ και 20 μέρες ενώ είμαστε κοντά στα 500 κρεβάτια τώρα από εκεί που ήμασταν στα 700».
Ο καθηγητής εξήγησε δε πως ακόμα κι αν ο ιός μας «εκπλήξει» είναι διαθέσιμα τα ανάλογα όπλα ώστε να αντιμετωπιστεί.
Παράλληλα η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, διευκρίνισε πως ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει ενώ συνιστά προσοχή και παράταση στη χρήση μάσκας: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο ιός δεν θα φύγει.Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα πεταχτούν ακόμα οι μάσκες. Τα βήματα θα γίνουν βήμα βήμα και βδομάδα βδομάδα».
Δημόπουλος: Δεν είναι απαραίτητη η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό
Την ίδια ώρα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι όλοι οι επίσημοι φορείς έως σήμερα συστήνουν τη 4η δόση σε ειδικές κατηγορίες ασθενών και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ένδειξη για 4η δόση στον γενικό πληθυσμό.
Επισήμανε βέβαια, ότι «το πρόβλημα που έχουμε για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο είναι σε άτομα άνω των 60 ετών που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε είναι εμβολιασμένοι μερικώς».
Μιλώντας στο Mega για την άρση των μέτρων, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε αρχικά ότι «το στέλεχος Δέλτα φαίνεται από μελέτες ότι έχει υποχωρήσει και ότι πλέον το στέλεχος Όμικρον και παρόλο που έχει μεταδοτικότητα έχει ήπια νόσηση και συμπλήρωσε ότι η χρήση της μάσκας και των αποστάσεων ο αερισμός των χώρων είναι σημαντικά συμπληρωματικά μέτρα σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό προκειμένου να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία τόνισε πως οδεύουμε στη βελτίωση και του καιρού, αυξάνεται η ανοσία των πολιτών με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και «όλα αυτά, φυσικά, εάν δεν προκύψει κάποιο νέο στέλεχος που ενδεχομένως να φέρει αλλαγές στον χάρτη».
Προϋπόθεση ωστόσο, αποτελεί, εάν παραμένουν πολυπληθή κράτη με μειωμένα ποσοστά εμβολιασμού, σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα νέα εμβόλια, που είναι πρωτεϊνικής διαδικασίας και τα οποία δεν χρειάζονται ειδικές συνθήκες συντήρησης, είναι το νέο στοιχείο και επιπρόσθετα, να αυξηθεί η πρόσβαση σε εμβόλια σε όλον τον κόσμο.