Unicef: Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά του εμφυλίου στη Συρία για τα παιδιά

Unicef: Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά του εμφυλίου στη Συρία για τα παιδιά

Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά του πολέμου στη Συρία για τα παιδιά, ανακοίνωσε η Unicef.

Τα παιδιά στη Συρία «έφτασαν στον πάτο» το 2016, με περισσότερα να έχουν σκοτωθεί αυτή τη χρονιά σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη από το 2011 οπότε ξέσπασε ο εμφύλιο στη χώρα, κατήγγειλε η Unicef.

Τουλάχιστον 652 παιδιά σκοτώθηκαν πέρυσι, εκ των οποίων 255 κοντά ή μέσα σε σχολεία, αύξηση 20% σε σχέση με το 2015, επεσήμανε ο οργανισμός.

Ο αιρθμός αυτός περιλαμβάνει μόνο τους θανάτους που έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Unicef πιστεύει επίσης ότι περισσότερα από 850 παιδιά στρατολογήθηκαν από διάφορες πλευρές για να πολεμήσουν, αριθμός είναι διπλάσιος σε σχέση με το 2015. Τα παιδιά που στρατολογήθηκαν βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως εκτελεστές, βομβιστές αυτοκτονίας ή δεσμοφύλακες.

«Το εύρος της δυστυχίας είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μιλώντας από τη Χομς. «Εκατομμύρια παιδιά στη Συρία δέχονται επίθεση σε καθημερινή βάση, η ζωή τους έχει έρθει τα πάνω κάτω», τόνισε.

Έξι εκατομμύρια παιδιά βασίζονται πλέον στην ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας του εμφυλίου που πλέον μαίνεται επί έξι χρόνια στη Συρία. Περίπου 2,3 εκατομμύρια παιδιά έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, όμως σε πιο ευάλωτη θέση βρίσκονται τα 2,8 εκατομμύρια που είναι παγιδευμένα σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Σε αυτά περιλαμβάνονται 280.000 που ζουν υπό πολιορκία, υπογραμμίζει η Unicef.

Ο Γκέερτ επεσήμανε: «Κάθε παιδί και όλα τα παιδιά φοβούνται για τη ζωή τους, κάτι που έχει φριχτές επιπτώσεις στην υγεία, την ευημερία και το μέλλον τους».

Την προηγούμενη εβδομάδα η οργάνωση Save the Children είχε προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια παιδιά στη Συρία ενδέχεται να ζουν σε κατάσταση «τοξικού στρες», μια κατάσταση η οποία ενδέχεται να καταστεί μη αναστρέψιμη, αν δεν λάβουν άμεσα βοήθεια.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, τα δύο τρίτα των παιδιών έχουν χάσει ένα μέλος της οικογένειάς τους, έχουν δει το σπίτι τους να βομβαρδίζεται ή έχουν τραυματιστεί εξαιτίας του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ