Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η χώρα του και η Κίνα ενισχύουν τις εμπορικές σχέσεις τους και εξερευνούν νέους τομείς συνεργασίας επιδιώκοντας από κοινού μια πιο παραγωγική σύμπραξη σ'' ένα παγκόσμιο τοπίο που είναι γεμάτο προκλήσεις.
"Βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως στενό σύμμαχο, έτσι φυσικά ακούμε πάντα ο ένας τον άλλον, εννοώ δηλαδή ότι έχουμε στο μυαλό μας ο ένας τα συμφέροντα του άλλου", δήλωσε ο Πούτιν σε αποκλειστική συνέντευξη πoυ έδωσε στον πρόεδρο του πρακτορείου Νέα Κίνα (Xinhua) Κάι Μινγκζάο στις 17 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη.
Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες εγκαθίδρυσαν μια στρατηγική σύμπραξη πριν από δύο δεκαετίες ενώ πριν από 15 χρόνια υπέγραψαν μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, ο Πούτιν δήλωσε πως η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών έχει φθάσει σ'' ένα επίπεδο που δεν είχε ποτέ ως τώρα θέτοντας ένα σταθερό θεμέλιο για διμερή συνεργασία.
Τώρα οι ηγέτες των δύο χωρών συναντώνται τακτικά και έχουν δημιουργηθεί περισσότεροι από 20 διακυβερνητικοί μηχανισμοί, επισήμανε ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιήσει το Σάββατο επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Θα είναι το τέταρτο ταξίδι του στη χώρα αυτή από το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Σε μια ένδειξη της υψηλής συχνότητας που έχουν οι επαφές των δύο χωρών σε κορυφαίο επίπεδο, ο Πούτιν πρόκειται να συναντήσει τον Σι το σαββατοκύριακο για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αμφότεροι βρίσκονται τώρα στην Τασκένδη για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Ετοιμάζονται επίσης για να συμμετάσχουν στη φετινή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην κινεζική πόλη Χανγκτσού.
Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν πάντα να καταλήγουν γρήγορα σε συμφωνία σε περίπλοκα θέματα, ωστόσο υπογράμμισε πως μπορούν να κάνουν τα θέματα αυτά --οσοδήποτε περίπλοκα κι αν είναι-- να υπηρετούν τον κοινό σκοπό της προώθησης της διμερούς συνεργασίας.
"Έτσι βρίσκουμε πάντα μια λύση", είπε στον Κάι.
Αναφερόμενος σ'' ένα απ'' αυτά τα περίπλοκα θέματα, την πρόσφατη μείωση της αξίας του διμερούς εμπορίου, ο Πούτιν εξήγησε πως είναι προσωρινή και απορρέει από τις τρέχουσες αγοραίες τιμές ορισμένων εμπορευμάτων και τις διαφορές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες με υπόβαθρο τις παγκόσμιες οικονομικές δυσχέρειες.
"Ο πιο σημαντικός στόχος στις διμερείς σχέσεις είναι να εισαγάγουμε διαφοροποιήσεις και υψηλότερο επίπεδο στις εμπορικές σχέσεις, ιδιαίτερα ενισχύοντας τη συνεργασία σε τομείς υψηλής τεχνολογίας", δήλωσε επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αριστοποιήσουν τις εμπορικές δομές τους.
Ενώ επικαλέσθηκε την καρποφόρα συνεργασία στον αεροδιαστημικό τομέα και τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο Πούτιν δήλωσε πως η ρωσική πλευρά παρακολουθεί επίσης από κοντά την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής για τρένα υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στη Μόσχα και το Καζάν.
Αυτή η μήκους 770 χιλιομέτρων σιδηροδρομική γραμμή, η οποία κατασκευάζεται από κοινού από τη Ρωσία και την Κίνα, είναι σχεδιασμένη για αμαξοστοιχίες που μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα 400 χλμ/ώρα και αναμένεται να μειώσει τον χρόνο του ταξιδιού ανάμεσα στη Μόσχα και το Καζάν από τις 12 ώρες που είναι σήμερα, σε τρεισήμισι ώρες.
Το πρόγραμμα αυτό "μπορεί θαυμάσια να είναι απλώς η αρχή της ευρύτερης συνεργασίας μας στις υποδομές", δήλωσε ο Πούτιν.
Στο μεταξύ, η συνεργασία Κίνας-Ρωσίας αποκτά ορμή και νέες διαστάσεις χάρη στην προτεινόμενη από τον Σι Πρωτοβουλία της Ζώνης και της Οδού, η οποία περιλαμβάνει την Οικονομική Ζώνη της Οδού του Μεταξιού και τη Θαλάσσια Οδό του Μεταξιού του 21ου Αιώνα και έχει στόχο να συνεχιστεί η κοινή ανάπτυξη κατά μήκος των αρχαίων εμπορικών οδών που συνέδεαν την Ασία με την Ευρώπη και την Αφρική.
Η Ζώνη, η οποία διέρχεται απ'' όλη την Κεντρική Ασία, "είναι ένα πολύ επίκαιρο και ελκυστικό" όραμα που "έχει μεγάλες δυνατότητες", σχολίασε φανερά ευχαριστημένος ο Πούτιν στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Σε μια πρόσφατη συνάντηση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), και τα πέντε μέλη της - η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Ρωσία- εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη συνεργασία με την Κίνα μέσα στο πλαίσιο της Ζώνης, υπενθύμισε ο Πούτιν.
Στην πρώτη φάση της συνεργασίας, οι δύο πλευρές μπορεί να εγκαθιδρύσουν μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου, πρότεινε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι καθώς όλο και περισσότερες χώρες στην περιφέρεια εκφράζουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν, ο συνασπισμός πρέπει να είναι ανοικτός για όλους.
Η πρόταση απηχούσε την ανακοίνωση του Πούτιν στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι συνομιλίες πρόκειται να αρχίσουν αυτόν τον μήνα με την Κίνα για τη δημιουργία "μιας συνολικής εμπορικής και οικονομικής σύμπραξης στην Ευρασία" με τη συμμετοχή της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Κίνας.
Όσον αφορά τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα άλλο σημαντικό στάδιο της σινορωσικής συνεργασίας, ο Πούτιν επισήμανε ότι ο SCO "έχει γίνει ένας δημοφιλής και ελκυστικός οργανισμός στην περιοχή" και πολλές χώρες σ'' όλο τον κόσμο να θέλουν να ενταχθούν σ'' αυτόν.
Στη σύνοδο κορυφής της Τασκένδης, τα έξι μέλη του SCO --η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν-- αναμένεται να προχωρήσουν σ'' ένα κρίσιμο βήμα εντάσσοντας στους κόλπους του οργανισμού την Ινδία και το Πακιστάν, καθώς και να συζητήσουν επίσης τη συμμετοχή και άλλων χωρών στον μηχανισμό.
"Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του SCO και η αύξηση του αριθμού των μελών του, ιδιαίτερα το να συμπεριληφθούν σ'' αυτόν αυτές οι προαναφερθείσες σημαντικές χώρες, τον έχουν καταστήσει έναν διεθνή οργανισμό με κύρος και δημοφιλή στην περιοχή και στον κόσμο γενικότερα", δήλωσε ο Πούτιν.
Με υπόβαθρο την ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την περιφερειακή αστάθεια, την άγρια δράστη τρομοκρατών και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, δήλωσε ο Πούτιν, "ο συντονισμός ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα στην παγκόσμια σκηνή είναι από μόνος του ένας σταθεροποιητικός παράγων στις διεθνείς υποθέσεις".
Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα, ο Πούτιν δήλωσε: "Περιμένω ότι θα έχω φιλικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Σι πάνω σ'' ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, όπως πάντα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ