Ξεκινά, τελικά, η μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία στην Αυστρία

Ξεκινά, τελικά, η μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία στην Αυστρία

Την άμεση έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Αυστρία, προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, κατόπιν εξέτασης, επί τόπου, της προοπτικής τους ως προς τη χορήγηση ασύλου, ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Wolfgang Sobotka σε σημερινή εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην Βιέννη.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών τόνισε, πως, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρεί «λάθος» το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστρία, τηρώντας τις υποχρεώσεις της, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επισήμανε πως το 2016 η Αυστρία υπήρξε η πλέον επιβαρυμένη από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το προσφυγικό ζήτημα, περισσότερο ακόμη και από την Γερμανία.

Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ το 2015 και προβλέπει την ανακατανομή προσφύγων, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Η Βιέννη πρέπει τελικά να προχωρήσει σε αυτές τις μετεγκαταστάσεις, καθώς το αίτημα που είχε υποβάλει την περασμένη εβδομάδα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, για μία εκ νέου εξαίρεση της χώρας του, απορρίφθηκε χθες από τον πρόεδρο της Επιτροπής J. Cl. Juncker.

Σε επιστολή του προς τον Christian Kern, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει, πως η Αυστρία είναι νομικά υποχρεωμένη στην ανακατανομή προσφύγων, πως ο ίδιος αναμένει προσωπικά ότι η Βιέννη θα ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή της και πως «η ανακατανομή αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής της ευθύνης και προς τούτο είναι απαραίτητη η ενεργή συμμετοχή όλων των χωρών-μελών».

 

Σύμφωνα με την έως τώρα επιχειρηματολογία της Βιέννης, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχε υποβληθεί το 2015 στην Αυστρία και ανερχόταν στις 85.505, ήταν υψηλότερος από εκείνον στην Ιταλία (83.245), της οποίας ο πληθυσμός της είναι επταπλάσιος του αυστριακού, ενώ με τις υποβληθείσες στην Αυστρία 36.000 αιτήσεις μέσα στο 2016, και σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, η χώρα δέχθηκε τη διπλή επιβάρυνση απ' ότι η Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ