Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που δρα στην Υεμένη εξαπέλυσε νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στη Σανάα, κυρίως εναντίον του Μεγάρου της Δημοκρατίας, που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούτι, μετά την κατάρρευση της συμμαχίας τους με τον πρώην πρόεδρο Ali Abdullah Saleh και τον φόνο του χθες.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές συχνές ήταν και οι χαμηλές πτήσεις αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του συνασπισμού πάνω από την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Το Μέγαρο της Δημοκρατίας, που βρίσκεται στο κέντρο της Σανάα σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία, έγινε στόχος βομβαρδισμών τουλάχιστον επτά φορές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν θύματα.
Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός ζήτησε από χθες από τους αμάχους να παραμένουν «περισσότερα από 500 μέτρα» από τις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει εντατικοποίηση των βομβαρδισμών.
Ο θάνατος του πρώην προέδρου της χώρας, στα 75 του χρόνια, έπειτα από 33 χρόνια στην εξουσία, ενδέχεται να αποτελέσει ένα σημείο καμπής στη σύρραξη στην Υεμένη, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί τουλάχιστον άμεσα σε οποιαδήποτε βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους.
Στη Σανάα, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν το βράδυ της Δευτέρας, οι Χούτι έμοιαζαν να έχουν πάρει το πάνω χέρι έναντι των δυνάμεων που ορκίζονταν πίστη στον Saleh, σύμφωνα με δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ ο γιος του πρώην προέδρου ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο al Ekbariya.
«Θα ηγηθώ της μάχης μέχρι και ο τελευταίος Χούτι να εκδιωχθεί από την Υεμένη (…) το αίμα του πατέρα μου θα ακούγεται σαν την κόλαση στα αυτιά του Ιράν», δήλωσε ο Ahmed Saleh.
Ζήτησε μάλιστα από τους υποστηρικτές του πατέρα του «να πάρουν πίσω την Υεμένη από τις ιρανικές πολιτοφυλακές των Χούτι».
Ο Saleh έχει ακόμη πολλούς υποστηρικτές στην Υεμένη, περιλαμβανομένων κάποιων αξιωματικών του στρατού και ενόπλων φυλάρχων που κάποτε υπηρετούσαν υπό τη διοίκησή του, και οι σύμμαχοί του ίσως μπορούν ακόμη να επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου.
Ο Ahmed Ali ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει διατελέσει πρεσβευτής προτού συμμαχήσει με τη Σαουδική Αραβία εναντίον των Χούτι, οι οποίοι μέχρι αυτή την εβδομάδα είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της Υεμένης μαζί με τον Saleh.
Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι κρατούνταν μακριά από όλους και υπό φρούρηση σε ένα μέγαρο στο Αμπού Ντάμπι. Η πρώτη του δημόσια δήλωση ενδέχεται να σημαίνει ότι οι πρώην εχθροί του τον χρησιμοποιούν εναντίον των Χούτι.
Ο Ahmed Ali, πρώην διοικητής του ειδικού σώματος του στρατού των Δημοκρατικών Φρουρών, προαλειφόταν να διαδεχθεί τον πατέρα του και αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία του ευκαιρία να κερδίσει πίσω την επιρροή του.
Στο μεταξύ ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani δήλωσε σήμερα ότι οι Υεμενίτες θα κάνουν τους «επιτιθέμενους» να μετανιώσουν για τις πράξεις τους, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Η Υεμένη θα απελευθερωθεί από τους επιτιθέμενους και ο ιερός λαός της Υεμένης θα τους κάνει να μετανιώσουν» για τις πράξεις τους, τόνισε ο Rouhani .
Από την πλευρά του ο στρατηγός Mohamed Khaled Al-Jafari, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, κατήγγειλε «τους Σαουδάραβες προδότες που προσπαθούν να σπείρουν την αβεβαιότητα στις χώρες της περιοχής υπό τις διαταγές και τη στήριξη των ΗΠΑ και τασσόμενοι στο πλευρό των Ισραηλινών», μετέδωσε το πρακτορείο Fars.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP