ΥΠΕΞ Βουλγαρίας από τη Ρόδο: Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας από τη Ρόδο: Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου

Την ιδιαίτερη εκτίμηση για την ελληνική πρωτοβουλία της Ελλάδας να οργανώσει τη Διάσκεψη της Ρόδου «ως πλατφόρμα διαλόγου όχι μόνο για τα τρέχοντα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και για να δημιουργήσει και να επιτρέψει τη θετική ατζέντα για συνεκτική συνεργασία» εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα στην παρέμβασή της.

«Εκτιμούμε την ευκαιρία αυτή να συγκεντρώσουμε τους εταίρους του Νότου και του Κόλπου σε μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τα θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αμοιβαία ασφάλεια και ευημερία μας», τόνισε επισημαίνοντας ότι «η σχέση της Ευρώπης με τις γειτονικές της περιφέρειες έχει βαθιές ιστορικές ρίζες» και ότι συνιστά «ευθύνη όλων και προς το συμφέρον των λαών μας να χρησιμοποιήσουμε αυτή την αλληλεξάρτηση με εποικοδομητικό και ευεργετικό τρόπο» καθώς «είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου».

Η κ. Ζαχάριεβα αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας «με τους γείτονες των γειτόνων μας και τους αντίστοιχους περιφερειακούς οργανισμούς (όπως το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου - GCC)».

«Έχουμε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Λιβύη» είπε και πρόσθεσε: «Επί δεκαετίες, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή περιμένει την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Όταν οι γείτονές μας αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως σήμερα -σε θέματα ασφάλειας, οικονομικά, κοινωνικά, χρηματοπιστωτικά, η ηχώ τους αντηχεί πολύ πέρα ??από την περιοχή, όπως βλέπουμε στην κρίση των μεταναστών και των προσφύγων».

Για τους λόγους αυτούς προέταξε ως επιτακτική ανάγκη τις προσπάθειες για την εξεύρεση λειτουργικών και βιώσιμων λύσεων για τις κρίσεις στην περιοχή εξαίροντας την πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού μέσω της εκπαίδευσης, της προστασίας της κληρονομιάς, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων», σημείωσε, «θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις αιτίες που οδηγούν τα άτομα να ενταχθούν σε βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ