Μέχρι τις 3 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 42,5% των 2,3 περίπου εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν της βόρειας Γερμανίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Κίελο. Πριν από 5 χρόνια την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 37,7%.
Οι σημερινές εκλογές, στις οποίες ψηφίζουν για πρώτη φορά στο κρατίδιο αυτό και νέοι 16 χρονών, θεωρούνται ένα από τα δύο τελευταία τεστ για τους βασικούς υποψηφίους για την καγκελαρία Σουλτς και Μέρκελ πριν από τη μεγάλη μάχη της 24ης Σεπτεμβρίου. (Το επόμενο και πιο κρίσιμο είναι οι εκλογές της επόμενης Κυριακής στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας με 18 περίπου εκατομμύρια κατοίκους.)
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, στο Σλέσβιχ-ΧόλσταΪν θα κριθεί και πάλι στο νήμα.
Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν συνολικά 13 κόμματα. Το εθνικολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει καλές πιθανότητες να εκλέξει για πρώτη φορά βουλευτές στο κοινοβούλιο του Κιέλου, ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που έχει εκπροσωπηθεί άπαξ στο Κίελο, μεταξύ 2009 και 2012, έχει βάσιμες ελπίδες να ξεπεράσει και πάλι το εκλογικό όριο του 5%.
Οι σημερινές εκλογές στο βορειότερο γερμανικό κρατίδιο θεωρούνται ήσσονος πολιτικής σημασίας, παρά ταύτα αποτυπώνουν αναμφίβολα ως ένα βαθμό το κλίμα αλλά και τις τάσεις που επικρατούν στη χώρα, όπως σχολίασε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πολιτικός επιστήμονας Βίλχελμ Κνελάνγκεν: «Ασφαλώς και δεν πρόκειται για τις ομοσπονδιακές εκλογές, ωστόσο είναι σαφές πως ό,τι συμβεί στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα έχει επιπτώσεις στο γενικότερο κλίμα στη χώρα. Επιπλέον αυτό που παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλοι οι αναλυτές είναι το εξής: υπάρχει ακόμη ρεύμα Σουλτς; Σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα ποσοστά του SPD σημειώνουν ελαφρά υποχώρηση. Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες χάσουν την εξουσία στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, τότε πολλοί θα πουν, κοιτάξτε, το φαινόμενο Σουλτς αποτελεί παρελθόν ενώ η Μέρκελ και οι άνθρωποί της μπορούν και κερδίζουν ακόμη εκλογές».
Αυτό βέβαια είναι «αρκετά σχετικό», όπως εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας στην Deutsche Welle, αφού σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ψηφίζουν ως επί το πλείστον με γνώμονα τα τοπικά-περιφερειακά ζητήματα και όχι τα θέματα που απασχολούν την πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ενδεικτικά, τα θέματα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων μηνών ήταν η εκπαιδευτική πολιτική, οι υποδομές και οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια.
Στις εκλογές του 2012 οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) είχαν αποσπάσει το 30,8 % των ψήφων χάνοντας 0,7 % σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ακολουθούν όμως σε απόσταση αναπνοής, αφού κερδίζοντας πέντε μονάδες βρέθηκαν στο 30,4 %. Οι Πράσινοι (Grune) είχαν συγκεντρώσει 13,2 % ενώ πραγματικός κόλαφος ήταν οι εκλογές για τους Φιλελεύθερους (FDP) που με μόλις 8,2% είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σχεδόν στο μισό. Στο 8,2 % είχαν βρεθεί οι Πειρατές (Piraten), στο 4,5 % το κόμμα SSW της δανέζικης μειονότητας (για το οποίο δεν ισχύει το εκλογικό όριο του 5%), ενώ εκτός κοινοβουλίου έμεινε κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο το κόμμα της Αριστεράς που είχε λάβει μόλις 2,2 %.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το CDU είχε αναδειχθεί οριακά πρώτη δύναμη, το ποσοστό που απέσπασε ήταν ένα από τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα στο συγκεκριμένο κρατίδιο τα τελευταία 60 χρόνια. Την τοπική κυβέρνηση σχημάτισαν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους και το κόμμα της δανέζικης μειονότητας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ