AccuWeather: Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα – Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Shutterstock
Shutterstock

AccuWeather: Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα – Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Όπως διαπιστώθηκε τόσο οι προηγούμενοι μήνες, όσο και οι πρώτες ημέρες του Ιουνίου, ήταν άστατες. Σε πολλές περιπτώσεις καταγράφηκαν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, αλλά και χαλαζοπτώσεις.

Το καλοκαίρι έφτασε και η ομάδα εμπειρογνωμόνων της AccuWeather έχει όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η νέα σεζόν στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο με το ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού την Πέμπτη 1 Ιουνίου. 

Οι Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, ανώτεροι μετεωρολόγοι της AccuWeather που μελετούν τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την ήπειρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνολικά, εξέτασαν προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τα κύρια θέματα της επερχόμενης σεζόν.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα μπορούσαν να βιώσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα εποχή. Παρόλο που η επερχόμενη εποχή μπορεί να μην είναι τόσο αποπνικτική όσο τα προηγούμενα καλοκαίρια, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, μέσω των πυρκαγιών, της αυξανόμενης ξηρασίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν οι πιο παγωμένοι ανοιξιάτικοι μήνες των τελευταίων 14 ετών. Παρότι ευρύτερα η Γη θερμαίνεται, ο καιρός από μέρα σε μέρα δεν επηρεάζεται σημαντικά. Επομένως, η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει ότι διαρκώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Σε έκθεση που δημοσίευσε προ ημερών το AccuWeather για το καλοκαίρι, την οποία υπέγραφε ο Ρόις, τονιζόταν, μεταξύ άλλων, ότι η νότια Ευρώπη θα έχει μια βραδύτερη μετάβαση (slower transition) προς το καλοκαίρι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Ότι το μοτίβο που υπήρχε το Μάιο θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό θα καθυστερήσει οποιαδήποτε παρατεταμένη καλοκαιρινή ζέστη για το δεύτερο μισό της σεζόν. 

Σύμφωνα με τον ειδικό, «η απειλή για ακραίες θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι φαίνεται να είναι χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο, ειδικά για το βόρειο μισό της Ελλάδας. Για το νότιο μισό, ιδίως γύρω από την Αθήνα, η απειλή για ακραία ζέστη αυτό το καλοκαίρι είναι περίπου αυτό που αναμένει κανείς σε κάθε δεδομένο έτος -περίπου ο ιστορικός μέσος όρος. Ο ιστορικός μέσος όρος για τον αριθμό των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς C στην Αθήνα είναι 47 ημέρες για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Θα μπορούσαμε να δούμε μια επίδοση μεταξύ 47-55 ημερών αυτό το καλοκαίρι, και πάλι με την έμφαση στο ότι οι περισσότερες από αυτές θα έρθουν στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού.»

Θα είναι ένα βροχερό καλοκαίρι;

Στην ίδια έκθεση του AccuWeather σημειώνεται ότι τα βαλκανικά κράτη είναι από τα πιο πιθανά μέρη για να εκδηλωθούν συχνότερες εξάρσεις βροχοπτώσεων και ίσως ακόμη και ακραίων φαινομένων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επομένως, το πρώτο μισό του καλοκαιριού θα είναι βροχερό, ιδίως στο βόρειο μισό της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση θα βοηθήσει στο να παραμείνει χαμηλότερα η απειλή για δασικές πυρκαγιές συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια.