Της Κωνσταντίνας Χούτα
Η μάσηση τσίχλας είναι η πιο δημοφιλής και διαχρονική συνήθεια των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Φρεσκάρει την αναπνοή, «σβήνει» την επιθυμία για ένα τσιγάρο και βοηθά στον έλεγχο της πείνας. Αποτελεί, όμως, και «σύμμαχο» της ανθρώπινης υγείας, αν δεν το ξέρατε, καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον εγκέφαλο και τα δόντια!
Η μάσηση της τσίχλας τονώνει τη σκέψη και κρατά τον εγκέφαλο σε κατάσταση ήπιας εγρήγορσης. Μελετώντας τα οφέλη της τσίχλας στην εγκεφαλική λειτουργία, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ζήτησαν από εθελοντές να πραγματοποιήσουν μια σειρά από πνευματικές δοκιμασίες. Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών, κάποιοι από αυτούς μασούσαν τσίχλα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που μασούσαν τσίχλα ήταν πιο συγκεντρωμένοι, ενώ παρουσίασαν ταχύτερα αντανακλαστικά, περισσότερους καρδιακούς παλμούς και υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης -μιας ορμόνης που συνδέεται με την εγρήγορση. Δεν είναι γνωστοί με σιγουριά οι λόγοι που προκαλούν αυτή την εγρήγορση, όμως πιθανολογείται ότι η κίνηση της γνάθου κατά τη μάσηση είναι ο βασικός παράγοντας της πνευματικής διαύγειας.
Πόσο, όμως, διαρκεί αυτή η κατάσταση εγρήγορσης που μας χαρίζει η τσίχλα; Δεν ξεπερνά τα είκοσι λεπτά, μας πληροφορούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σεντ Λόρενς των ΗΠΑ, που έκαναν σχετικά πειράματα. Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μέγιστα οφέλη της τσίχλας προκύπτουν όταν αυτή καταναλώνεται πέντε λεπτά πριν από την έναρξη της απαιτητικής πνευματικής εργασίας.
Αντίθετα, στην περίπτωση που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας εργασίας η οποία περιλαμβάνει λεκτική δραστηριότητα, η τσίχλα λειτουργεί περισσότερο σαν περισπασμός, παρά σαν βοήθεια.
Εκτός από τα οφέλη της τσίχλας στην εγκεφαλική λειτουργία, σημαντική είναι και η επίδρασή της στη διατήρηση της στοματικής υγείας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ενωση (ADA), η τσίχλα χωρίς ζάχαρη βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας.
Όταν μασάμε τσίχλα, αυξάνεται η παραγωγή σάλιου, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνονται τα οξέα που παράγονται στη στοματική κοιλότητα έπειτα από ένα γεύμα. Τα πρώτα είκοσι λεπτά μετά την κατανάλωση τροφής είναι τα πιο κρίσιμα για τον σχηματισμό τερηδόνας, καθώς τόσο διαρκεί η «επίθεση» των οξέων στο σμάλτο των δοντιών.
Η μάσηση τσίχλας ύστερα από κάθε γεύμα εξουδετερώνει τα βλαβερά οξέα και αποκαθιστά το pH της στοματικής κοιλότητας. Μάλιστα, η χρήση της τσίχλας για τη διατήρηση της στοματικής υγείας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και στους αστροναύτες, κατά τη διάρκεια αποστολών στο Διάστημα!
Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο συνιστάται η κατανάλωση τσίχλας ύστερα από ένα γεύμα είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας της πέψης. Η μάσηση είναι μία λειτουργία που διεγείρει την παραγωγή γαστρικού οξέος στο στομάχι. Κατ' επέκταση, η κατανάλωση τσίχλας μετά το φαγητό οδηγεί στην παραγωγή επιπλέον οξέος, που συμβάλλει στην ταχύτερη διάσπαση της τροφής.
Παρόλα αυτά, η τσίχλα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς δεν έχει μόνο οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και παρενέργειες, σε περίπτωση υπερβολών, όπως πόνο στη γνάθο και γαστρεντερικά προβλήματα. Μέτρον άριστον και εδώ, λοιπόν.
Τσίχλα μετά την καισαρική τομή, συνιστούν οι γιατροί
Στις οδηγίες που λαμβάνουν οι νέες μητέρες μετά τον τοκετό με καισαρική πρόσφατα προστέθηκε άλλη μία: καλό είναι να μασάνε τσίχλα! Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η τσίχλα βοηθά στην επαναφορά της εντερικής λειτουργίας της γυναίκας μετά την καισαρική.
Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς, κι όχι μόνο η καισαρική, μπορεί να προκαλέσει μετεγχειρητικό ειλεό, ως αποτέλεσμα της φλεγμονής που οφείλεται στην τομή στην κοιλιά. Οσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, το άτομο μπορεί να νιώθει έντονες ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα και δυσφορία.
Η μάσηση τσίχλας «παραπλανά» το στομάχι, κάνοντάς το να «νομίζει» ότι τρώμε και επαναφέρει τη λειτουργία του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού ειλεού. Οι ερευνητές μας λένε ότι η μάσηση τσίχλας τρεις φορές την ημέρα, επί τριάντα λεπτά κάθε φορά, οδηγεί σε ανακούφιση των συμπτωμάτων του ειλεού και ταχύτερη επαναφορά του εντέρου.
* Κάθε μέρα οι συνεργάτες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού επικοινωνίας επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό SciCo παρουσιάζουν με απλά λόγια ένα θέμα που φέρνει την επιστήμη πιο κοντά μας.
** Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αρ. φύλλου 27.