Η κυβέρνηση αχρηστεύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα

Η κυβέρνηση αχρηστεύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ένα ισχυρό όπλο που θα συνέβαλε ουσιαστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής περιορίζεται από την κυβέρνηση καθώς όλες σχεδόν οι δαπάνες των φορολογούμενων θα προσμετρούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Συγκεκριμένα οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φορολογούμενου προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου που ανέρχεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Η προχειρότητα του οικονομικού επιτελείου (καθώς ένα μέτρο το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν από περίπου δύο χρόνια και ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί) είναι απερίγραπτη, τη στιγμή μάλιστα που οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Αντί λοιπόν το οικονομικό επιτελείο να θωρακίσει το μέτρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με τις εξαιρέσεις που δημιουργεί το αποδυναμώνει όπως έκανε και με την κατάργηση (σχεδόν) των προστίμων, τα οποία αναγκάστηκε πρόσφατα να τροποποιήσει εξαιτίας της αύξησης της φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι τα ρεκόρ εσόδων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ήταν αποτέλεσμα της χρήσης καρτών από τους φορολογούμενους τα οποία οδήγησαν στη δημιουργία πλεονάσματος, για να μπορέσει να το διαθέσει ο πρωθυπουργός στους συνταξιούχους.

Αντί λοιπόν το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου να γίνεται με συναλλαγές που εμπεριέχουν υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προσμετρήσει σχεδόν όλες τις αποδείξεις (πλην των ενοικίων) εξαιρώντας ταυτόχρονα από την υποχρέωση τοποθέτησης μηχανημάτων POS τα ψιλικατζίδικα, τα βενζινάδικα (αν και τα περισσότερα έχουν) και άλλους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι ρέπουν στη φοροδιαφυγή.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση «εγκατάλειψε» το νόμο μετά τη ψήφιση του παρά τις συστάσεις και αναλύσεις τραπεζών ακόμα και της Τράπεζας της Ελλάδας. Μάλιστα στην έκθεση του Διοικητή της, υπογραμμιζόταν ότι η επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών τον Ιούλιο του 2015 συνοδεύθηκε από ραγδαία αύξηση στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 το μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε μέσω «πλαστικού χρήματος» διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014 και ανήλθε σε 9,4% (υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί ιστορικά). Η αυξανόμενη χρήση «πλαστικού χρήματος» συνεχίστηκε και το 2016 και ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο στο 11,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ δεν οφείλεται στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης (η οποί παρέμεινε αμετάβλητη) ούτε και στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Επί της ουσίας αυτό που συνέβη είναι ότι εντάχθηκε «μαύρο χρήμα» στην επίσημη οικονομία.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι φορολογούμενοι για να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο θα χρησιμοποιούν αποδείξεις από τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα σούπερ μάρκετ κ.λ.π.

Πλέον το χτίσιμο καθίσταται ευκολότερο από τις προηγούμενες χρονιές (εκτός από το 2015 και 2016 που δεν ίσχυε η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων) καθώς μόνο με τις αποδείξεις από ΔΕΚΟ και σούπερ μάρκετ συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με πλαστικό χρήμα ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1.750 ευρώ, δηλαδή περίπου 145 ευρώ μηνιαίως.