Με αμείωτο ενδιαφέρον οδεύουμε στο τέλος μιας εξαιρετικής χρονιάς από κάθε άποψη: Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε φέτος αύξηση 40%, η κεφαλαιοποίηση των εταιριών αυξήθηκε 22 δισ. ευρώ και οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν στα 111,1 εκατ. ευρώ σχεδόν 50% υψηλότερα από πέρυσι.
Η κινητικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών (Υγεία, Κατασκευές, Ενέργεια κλπ) διατηρεί τη χρηματιστηριακή δράση, ακόμα και στην εκπνοή του χρηματιστηριακού έτους, ενώ πλέον έχουμε απτά δείγματα γραφής ότι το 2024 θα είναι έτος που θα σπάσει η μερισματική ανομβρία των συστημικών τραπεζών μετά από 15 χρόνια.
Παράλληλα, στον προθάλαμο των Δημόσιων Προσφορών οδεύουν άμεσα μια σειρά από εκδότες (Autohellas, Intralot, Ελ. Βενιζέλος, Lamda Malls, Noval Properties), ενώ είναι βέβαιο ότι εντός του α’ εξαμήνου το ΤΧΣ θα μειώσει τη συμμετοχή του στην Τρ. Πειραιώς και ενδεχομένως και στην Εθνική Τράπεζα.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα γεμάτο καλεντάρι για το α’ εξάμηνο και σε συνδυασμό με την προσδοκία συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών το 2024, δημιουργούν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης της Ελληνικής Αγοράς.
Στο εξωτερικό η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς παρακολουθώντας τις μειώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση και έχει βελτιώσει την επενδυτική ορατότητα, ενώ και η κερδοφορία των εταιριών παρουσίασε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα τρίμηνα θετικό ρυθμό αύξησης.
Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο δεν δεσμεύονται από τις εκτιμήσεις των αγορών και θα παραμείνουν προσηλωμένες στην αυστηρή παρακολούθηση των μεταβολών του πληθωρισμού. Μια άλλη αβεβαιότητα η οποία θα έρθει σιγά σιγά στο προσκήνιο είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν σε ευαίσθητες γεωγραφικές ζώνες, αλλά και σημαντικές οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, κλπ) οι οποίες είναι πιθανόν θα προκαλέσουν ανατροπές των υφιστάμενων ισορροπιών. Οι δύο αυτοί παράμετροι θα είναι και οι βασικοί φορείς μεταβλητότητας για τις Αγορές στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Στις βασικές μας επενδυτικές προτιμήσεις για το 2024 επιλέγουμε τον τραπεζικό κλάδο ως βασικό εκφραστή των τάσεων της οικονομίας, αλλά και λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων βάση κερδοφορίας. Η εξυγίανση των ισολογισμών, τα μερίσματα και η έξοδος του ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση εκτιμούμε ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών καθιστώντας και πάλι τον κλάδο σηματωρό της ελληνικής αγοράς.
Η μέση εκτίμηση μας για την αύξηση των αποτιμήσεων είναι 22% και η αγαπημένη μας επιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Στις επιλογές μας ακόμα περιλαμβάνουμε την ΕΧΑΕ, την ΔΕΗ, την Autohellas και την Κρι – Κρι, ένα σετ εταιριών διαφοροποιημένου ρίσκου που καλύπτει τα βασικά θέματα των α) Αναβάθμιση του ΧΑ σε Ανεπτυγμένη Αγορά, β) Πράσινη ανάπτυξη, γ) Τουρισμός και λιανικό εμπόριο δ) Εξωστρέφεια και μεγέθυνση.
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι εισηγμένες εταιρίες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Παράλληλα το εγχείρημα της ένταξης του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές θα επιφέρει αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κλείνει τη χρονιά σε υψηλά επτά ετών διατηρώντας την επαφή με τα υψηλά έτους. Η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε διαφυγή από την ενδεκαετή συσσώρευση που έχει την έναρξη της στα τέλη του 2011. Ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 μηνών συνιστά την κυριότερη περιοχή αύξησης της προσφοράς με την κρίσιμη τεχνική ζώνη αντίστασης να βρίσκεται μεταξύ 1.326 και 1.350 μονάδων.
Το δυνητικό πέρας αυτής της εκτόνωσης βρίσκεται στις 1.670 μονάδες και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011. Διατηρούμε ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις ως προς τη συνέπεια των προβολών των επιπέδων, καθώς οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις και ο μηδενισμός των τιμών των μετοχών των εταιριών που συμμετείχαν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη μετά το 2011 ενδεχομένως να δημιουργεί στρεβλώσεις υπολογισμού και να υπερεκτιμά τις δυνάμεις της αγοράς.
Παρόλα αυτά και η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα είναι υποστηρικτική της ανόδου σε μια υπέρβαση του τελευταίου οχυρού των πωλητών που βρίσκεται στα φετινά υψηλά έτους. Το χρονικό εύρος της πρόσφατης συσσώρευσης στις 1.300 μονάδες έχει απορροφήσει πολλές βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις, ενώ ο τζίρος παραμένει ικανοποιητικός παρά την εορταστική εποχικότητα. Η πρόσφατη στάση της αγοράς και οι αργές πλάγιες κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν βάλει σε ανοδική αναμονή το Γενικό Δείκτη, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024.