Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές θα παραμείνουν εγκλωβισμένες σε έντονο volatility, με πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις και βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, που θα εγκλωβίζουν όσους σπεύδουν να ακολουθήσουν την τάση, αλλά δεν κινούνται με γρήγορα αντανακλαστικά.
Οι μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα, τα νομίσματα τα πολύτιμα μέταλλα, αλλά και τα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να κινούνται βίαια, με τους αναλυτές, αλλά και τους περισσότερους από τους ξένους οίκους, να εκτιμούν ότι η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Τα χρηματιστήρια κινούνται σε χαμηλά πολλών μηνών, το πετρέλαιο το ίδιο, ο χρυσός δύσκολα θα αντιδράσει όσο καλπάζει το δολάριο (παρά την βιβλιογραφία που υποστήριζε ότι το κίτρινο μέταλλο είναι το ασφαλές καταφύγιο σε περιπτώσεις στασιμοπληθωρισμού), ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στραγγίζουν ρευστότητα και να ανεβάζουν το κόστος δανεισμού για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.
Την ίδια ώρα, ο ένας μετά τον άλλο οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.
«Η Fed υποσχέθηκε ύφεση, μειώστε θέσεις στις μετοχές. Με την ύφεση ήδη εξαιρετικά κοντά στην Ευρώπη, διατηρούμε την υποεπενδεδυμένη θέση μας στην Ευρώπη, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την κυκλική υποεπενδεδυμένη θέση στην αναδυόμενη Ασία (πλην Κίνας). Αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από τις υπερεπενδεδυμένες θέσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο (αμυντικές). Κλείνουμε το ‘long’ μας στην Κίνα. Κόβουμε επίσης τη Λατινική Αμερική, δεδομένων των επικείμενων εκλογών στη Βραζιλία. Στους τομείς των ΗΠΑ παραμένουμε επίσης αμυντικοί. Παραμένουμε σε θέσεις ‘buy’ στην υγειονομική περίθαλψη και ‘short’ σε χρηματοπιστωτικούς και βιομηχανικούς κλάδους, αλλά προσθέτουμε ‘long’ θέσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αντί για τις επικοινωνίες. Παραμένουμε ‘short’ στα βασικά μέταλλα, αλλά κόβουμε τον χρυσό, λόγω της έντονης ισχύος του δολαρίου και της αύξησης των πραγματικών αποδόσεων», ανέφερε στην τελευταία έκθεσή της η Citi.
Από την άλλη, η Goldman Sachs προσγείωσε την τιμή - στόχο για τον δείκτη - σηματωρό S&Ρ 500. Η νέα τιμή - στόχος για το τρίμηνο και το εξάμηνο τίθεται πλέον στις 3600 μονάδες, από 4300 μονάδες προγενέστερα.
Ερχόμενοι «εντός των τειχών», σε περίπτωση περαιτέρω αδυναμίας, θα αναζητούσαμε καλό σημείο εισόδου σε εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo», αναφέρει η Piraeus Securities.
«Ανοδικές αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρχουν, αλλά η τάση παραμένει πτωτική και για τον ΓΔΧΑ, ο οποίος νομοτελειακά συσχετίζεται με την πορεία των διεθνών δεικτών. Ο ΓΔΧΑ προσέγγισε το κάτω εύρος τιμών, ήτοι την περιοχή των 790 - 780 μονάδων. Η έλλειψη αγοραστών είναι ενδεχομένως αυτό που οδηγεί τις αποτιμήσεις νότια. Ο ΓΔΧΑ φυσικά δεν θα μείνει ανεπηρέαστος, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική πτωτική αναθεώρηση των ορίων μας, τα οποία τοποθετούμε μεταξύ των 840 - 770 μονάδων για το επόμενο διάστημα.
Στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται και οι δημοσιεύσεις των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων. Σημειώνουμε ότι πολλές αποτιμήσεις δεικτοβαρών εισηγμένων εμφανίζουν σταδιακά ελκυστικές αποτιμήσεις, υπό προϋποθέσεις, ωστόσο, που πιθανότατα να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, σημειώνουμε για άλλη μία φορά, ότι εξετάζουμε ενίσχυση θέσεων πάντα κατά περίπτωση», τονίζει η Leon Depolas Sec.
«Αν και το κύμα των συνεχόμενων ρευστοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, αυτή την φορά υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό. Η αύξηση του κόστους χρήματος, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μίγμα παραγόντων, που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα. Ακολούθως, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη, καθώς και η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις μετοχές, δεν άφησαν πολλά περιθώρια και στην εγχώρια αγορά να διαφοροποιηθεί, ενώ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας παρουσίασε και χαρακτηριστικά συστημικών εκροών.
Οι πιέσεις στις μετοχές δεν είχαν ποιοτικές διαφοροποιήσεις, παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και τα ρεκόρ της φετινής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών. Προς το παρόν, η παράμετρος της κερδοφορίας φαίνεται να έχει βγει εντελώς από την επενδυτική στρατηγική και ο προσανατολισμός αφορά κυρίως την προστασία του κεφαλαίου.
Το ταμπλό έχει επιμέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά μερίσματα, δεν έχει όμως καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη. Επομένως η αγορά θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των ξένων αγορών, αναζητώντας επίπεδα που θα συνιστούν υπερβολή για μια τοπική αντίδραση, ή κάποιο νέο αποφασιστικής σημασίας (λήξη πολέμου, αποκλιμάκωση πληθωρισμού κλπ) για να επιστρέψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων. Μέχρι τότε, το χρηματιστηριακό περιβάλλον θα παραμείνει νευρικό και τον πρώτο λόγο θα έχουν στην αποτύπωσή τους τα αρνητικά νέα», όπως εκτιμά η Beta Sec.
«Ίσως είναι και η πρώτη φορά που η πραγματική οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, προηγείται του χρηματιστηρίου. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν η οικονομία συνεχίσει με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης», τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Καθώς μένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα, των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, μένει να φανεί αν κάποιοι έχουν την διάθεση και την ρευστότητα, να επιδιώξουν την τεχνική βελτίωση των αποτιμήσεων (window dressing).
Ασφαλώς υπάρχει και η πιο επιφυλακτική άποψη, σύμφωνα με την οποία, «η υποχώρηση των αποτιμήσεων δεν φαίνεται να ανακόπτεται άμεσα. Το πιθανότερο είναι ότι θα δοθούν ευκαιρίες τοποθετήσεων σε ακόμη χαμηλότερες τιμές, εκτός ίσως από περιπτώσεις κυοφορούμενων deals».
Για τον επερχόμενο δύσκολο, όπως αναμένεται, Οκτώβριο, οι ημερομηνίες που ξεχωρίζουν είναι οι 7 και 21 Οκτωβρίου, όπου Fitch και Standard & Poor's θα ανακοινώσουν την «ετυμηγορία» τους για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ στις 27 Οκτωβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ, με την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει προαναγγείλει, ότι η ανοδική πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 531,04 (+1,12%) και 510,67 μονάδων (-2,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 524,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.
Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο ΓΔΧΑ, κινούμενος μεταξύ 801,33 (+0,40%) και 783,93 μονάδων (-1,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 792,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,67%.
Ο τζίρος στα 53 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΛΑΜΔΑ (+0,18%), ΑΡΑΙΓ (+1,63%), ΕΛΧΑ (+0,74%), ΒΙΟ (+1,64%), ΕΕΕ (+1,96%) και ΔΕΗ (+2,52%).
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,51%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,54%), ΚΟΥΕΣ (-3,23%), ΜΟΗ (-4,21%), ΟΛΠ (-2,34%), ΟΤΕ (-2,18%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,59%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΣΙΔΜΑ (+8,11%) και ΑΒΑΞ (+5,19%)
Κακή η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές, έναντι 80 πτωτικών και 8 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Performance Technologies (-0,31%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσης 2021, €0,0360 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: 0,03420 ευρώ ανά μετοχή).