Buy, hold ή sell στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών;
Shutterstock
Shutterstock

Buy, hold ή sell στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

Η δυναμική ανοδική κίνηση που ακολούθησε το «σοκ των δασμών» της πρώτης χρηματιστηριακής συνεδρίασης του Φεβρουαρίου έφερε με συνοπτικές διαδικασίες τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πάνω από τις 1.600 μονάδες, σε νέα υψηλά δεκατεσσάρων ετών και τουλάχιστον 100 μονάδες πιο πάνω από τα υψηλά του 2024. Η πτωτική προχθεσινή συνεδρίαση έκοψε την ορμή της αγοράς αλλά ήταν μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένης της απότομης ανόδου σε μικρό χρονικό διάστημα και της κακής κατάστασης των ευρωπαϊκών αγορών εκείνη την ημέρα.

Είναι όμως αλήθεια πως και κατά την προχθεσινή και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η γενική εικόνα της χρηματιστηριακής μας αγοράς ήταν αρκετά καλή, αφού δεν παρατηρήθηκε σε καμία στιγμή αυτό που λέμε αυτοτροφοδότηση των πωλήσεων. Δηλαδή η αρχική πτώση δεν προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία ούτε έβαλε επενδυτές με μεγάλα κέρδη στον πειρασμό της αποκόμισης κερδών. Μάλλον, το αντίθετο συνέβη, με αρκετούς επενδυτές που δίσταζαν να αγοράσουν να προχωρούν τελικά σε αγορές βλέποντας την ανθεκτική συμπεριφορά των περισσότερων μετοχών. 

Μέσα στο αρκετά ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης είναι οπωσδήποτε παρακινδυνευμένη. Οι κίνδυνοι όμως είναι πάντα μέσα στο χρηματιστηριακό παιχνίδι. Πριν ασχοληθούμε με τους διεθνείς κινδύνους, πρέπει να παρατηρήσουμε πως με βάση αυτά που βλέπουμε στη χρηματιστηριακή οθόνη και με βάση τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών για την αξία και τη δίκαιη τιμή των περισσότερων βασικών μετοχών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, οι πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής κίνησης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι αρκετά σημαντικές.

Η συμπεριφορά των μεγάλων μετοχών της αγοράς μας δεν δείχνει σημάδια μεγάλης «κόπωσης», ενώ και η άνοδος γίνεται με σχετικά ήρεμο τρόπο, χωρίς υπερβολικό ενθουσιασμό και πολύ επιθετικές αγορές, αν εξαιρέσουμε την πολύ απότομη άνοδο της Coca Cola Hellenic την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία ήρθε σαν αποτέλεσμα ευχάριστης έκπληξης. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, καλό σημάδι είναι και η ανθεκτική συμπεριφορά των μετοχών όταν εμφανίζονται πωλητές, καθώς η προσφορά απορροφάται σχετικά συντεταγμένα και η εμφάνιση ενός πωλητή δεν αποτελεί αφορμή για την άμεση εμφάνιση πολλών άλλων.

Το γεγονός πως το ανοδικό ξέσπασμα ήρθε ύστερα από πολύμηνη ταλαιπωρία της αγοράς ανάμεσα στις 1.380 με 1.500 μονάδες εξηγεί και την ευκολία με την οποία η αγορά κινήθηκε ανοδικά για αρκετές μέρες και εξακολουθεί να έχει δυνάμεις. Όπως φαίνονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η ανοδική κίνηση θα μπορούσε αρκετά εύκολα να συνεχιστεί μέχρι το επόμενο σημείο που έχουν επισημάνει αρκετοί τεχνικοί αναλυτές, δηλαδή την περιοχή πάνω από τις 1.650 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Αν τα πράγματα έρθουν ευνοϊκά, θα μπορούσαμε να δούμε τον Γ.Δ. να πλησιάζει προς τις 1.700 μονάδες. Αυτό θα ήταν πολύ ευχάριστο για τους επενδυτές που κατέχουν ελληνικές μετοχές αλλά βέβαια θα αύξανε τις πιθανότητες εμφάνισης μίας αξιόλογης διορθωτικής κίνησης, με ή χωρίς κάποια αφορμή. 

Για να πραγματοποιηθεί αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει όμως η επόμενη εβδομάδα να φέρει καλά νέα για τους επενδυτές του ΧΑ. Από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή θα δούμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2024 και για όλη τη χρονιά. Καθώς αυτές οι τέσσερις τράπεζες δίνουν συνήθως τον τόνο στη χρηματιστηριακή μας αγορά, το τι θα ακούσουμε από αυτές έχει μεγάλη σημασία.

Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2024 και οι διοικήσεις επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών για τα περιθώρια κέρδους, την πιστωτική επέκταση και τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους για το 2025, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως οι επενδυτές θα αντιδράσουν θετικά, ειδικά αν έρθει κάποια θετική έκπληξη από το μέτωπο των μερισμάτων και των αγορών ιδίων μετοχών.

Επειδή όμως δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τους εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι μάλλον περισσεύουν αυτήν την περίοδο. Ειδικά αυτές τις μέρες, ένας δυνητικός κίνδυνος είναι αυτός που έρχεται από τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεθαύριο Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ίδια η Γερμανία, ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα έχει ως συνέπεια τη δυσκολία στον σχηματισμό κυβέρνησης ή απλά τον σχηματισμό μίας αδύναμης πολιτικά κυβέρνησης θα προκαλέσει σημαντική ανησυχία στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και φυσικά και στη δική μας.

Ακόμα δεν έχει ξεχαστεί η αναταραχή που προκλήθηκε από την κρίση που εκδηλώθηκε στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου και η Γερμανία είναι μάλλον λίγο πιο σημαντική από τη Γαλλία. Ένας άλλος κίνδυνος που έχουμε ξεχάσει είναι αυτός της πιθανής ανατίμησης του ιαπωνικού Γιέν, κάτι που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο και είχε φέρει σοβαρότατες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. 

Δεν χρειάζεται όμως να κινδυνολογούμε, κίνδυνοι υπάρχουν πάντα και γι’ αυτό έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά. Αν τα πράγματα σε διεθνές επίπεδο εξελιχθούν σχετικά ομαλά και τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και των άλλων εισηγμένων εταιρειών που θα τα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες δεν περιέχουν αρνητικές εκπλήξεις, το πιο λογικό ενδεχόμενο είναι αυτό της συνέχισης της ανοδικής κίνησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Το τι θα κάνει ο κάθε επενδυτής, αγορά, πώληση, ή καμία κίνηση, εξαρτάται φυσικά από τον ίδιο, τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του, τις ανάγκες του και τη δική του αίσθηση για τις χρηματιστηριακές αγορές. Η καλή διάθεση πάντως φαίνεται πως υπάρχει ακόμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών!