Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μετά την τηλεδιάσκεψη των αναλυτών και της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς επικρατούσε μια ευχάριστη αμηχανία στην ατμόσφαιρα. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της διοίκησης (σε απλά ελληνικά guidance) όχι μόνο απείχαν από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αλλά έδωσαν ένα στίγμα για τις τάσεις που θα επικρατήσουν φέτος στις βασικές γραμμές των εσόδων και των προβλέψεων των τραπεζών.
Η υποδοχή των νέων εκτιμήσεων δεν αφορούσε μόνο την μετοχή της Πειραιώς αλλά το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Και η εξήγηση είναι απλή. Πως το έλεγε εκείνος ο στίχος σε ένα παλιό τραγούδι του του Γιάννη Μηλιώκα; «Στο ίδιο σπίτι ζούμε».
Η εκτίμηση για τα βασικά επαναλαμβανόμενα έσοδα από τόκους ανεβαίνει πλέον σε επίπεδο χρήσης στην περιοχή των 1,55 - 1,6 δις ευρώ με τις προηγούμενες εκτιμήσεις να κινούνται στα 1,3 δισ. τουλάχιστον 15% χαμηλότερα. Τα δε έσοδα από προμήθειες θα προσεγγίσουν τα 480 -500 εκατ. ευρώ. Το όλον μας κάνει «γεμάτα» 2 – 2,1 δις ευρώ από επαναλαμβανόμενα έσοδα. Τα έξοδα θα περιοριστούν και ως ποσοστό των εξόδων θα μείνουν στο 42%.
Δεν είναι μακριά από αυτό το στόχο η Πειραιώς αφού το 2022 προσέγγισε σε επαναλαμβανόμενη βάση το σχετικό νούμερο. Με αυτό το κόστος τα προ προβλέψεων έσοδα θα κινηθούν μεταξύ 1,16 – 1,21 δισ. ευρώ. Οι 120 μονάδες βάσης πιστωτικού κόστους (+30 μονάδες βάσης από το 2022) μεταφράζονται σε 410 - 440 εκατ. ευρώ. Μετά και την φορολογία του 29% μένουν 550 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή.
Για μια τράπεζα που διαπραγματεύεται στα 2,3 δις ευρώ με σχέση τιμής προς ενσώματη καθαρή θέση 0,39x η εκτιμώμενη καθαρή κερδοφορία του 2023 είναι λόγος για μια θετική αναθεώρηση της αποτίμησης της. Επίσης η υποχώρηση πλέον των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια μεγέθη της τάξεως του 6% σημαίνει ότι η κερδοφορία μετά το τέλος του 2023 έρχεται να χτίσει εποπτικά κεφάλαια: Είναι η τελευταία χρονιά που θα δούμε επιβαρύνσεις από το IFRS 9 (2023: 417 εκατ. ευρώ) γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα για κάποιο μικρό συμβολικό μέρισμα.
Το που θα μπορούσε να φθάσει η Τράπεζα είναι περίπου γνωστό: Όχι χαμηλότερα από την σχέση τιμής που έχουν αυτή την στιγμή η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ως πιο ώριμες στην εκτέλεση της μείωσης των NPE διαπραγματεύονται 0,64 -0,68 φορές την ενσώματη καθαρή θέση του 2023.
Όμως αν η Τράπεζα Πειραιώς «βλέπει» αύξηση σχεδόν 40 μονάδες βάσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε σχέση με τα νούμερα του γ’ τριμήνου του 2022 γιατί αυτό να μην συμβαίνει και στο υπόλοιπο σύστημα; Σίγουρα το μίγμα χορηγήσεων δεν είναι το ίδιο και πιθανότατα οι θυγατρικές στο εξωτερικό να αλλάζουν κάπως την εικόνα. Η τάση ωστόσο θα είναι ανοδική και η Τράπεζα Πειραιώς έκανε την αρχή σε μια σειρά αναθεωρήσεων που θα πρέπει να προετοιμαστούμε να δούμε στους επόμενους δύο μήνες και από τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες. Και φυσικά με αυτά τα νούμερα η διαδικασία των τεστ αντοχής της ΕΒΑ το καλοκαίρι μοιάζει με υγιεινό περίπατο.