Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και μικρού εύρους διακύμανσης (ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των επτά μονάδων), η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, που χαρακτηρίστηκε από την αδύναμη εικόνα των τραπεζικών μετοχών και τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί από την περαιτέρω χρηματιστηριακή συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, κάποιων μη τραπεζικών blue chips, από τις εξελίξεις των deals που περιμένει η εγχώρια αγορά, από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και από την πορεία των διεθνών αγορών, ενώ προσοχή χρειάζεται και η εγχώρια πολιτική παράμετρος.
Πιο συγκεκριμένα, μένει να φανεί εάν η τραπεζική διόρθωση ολοκλήρωσε την κίνησή της και αν είναι ανάλογη του βάρους που ούτως, ή άλλως θα κληθούν να αναλάβουν οι διοικήσεις των τραπεζών, μετά τις «παραινέσεις» της κυβέρνησης.
Και εάν η πολιτική παράμετρος θα επηρεάσει τα ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν θέσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και πως θα τιμολογηθεί το επόμενο διάστημα.
Εδώ ίσως χρήζει προσοχής και η ανακοίνωση της Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών σύμφωνα με την οποία, «η PAULSON & CO INC., κατέχει κατά την 30.11.2022, έμμεσα μέσω επενδυτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται, 114.061.367 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό κάτω του 5% (4,86%) επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας».
Από την άλλη, την εξαγορά ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred notes) συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, εκδόσεως την 14 Δεκεμβρίου 2021 από την Προτείνουσα, επιδιώκει η Alpha Bank. Αίρεση η επιτυχής ολοκλήρωση της νέας έκδοσης ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη υπερκάλυψη σημειώθηκε στη δημοπρασία ομολόγων της Alpha Bank, που οδήγησε χαμηλότερα το επιτόκιο της έκδοσης, ενώ η τράπεζα άντλησε τελικώς 450 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού προγραμματισμού για έκδοση ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του senior preferred ομολόγου, ωρίμανσης 4,5 ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 χρόνια, υποχώρησε στο 7,75% έναντι αρχικών σκέψεων για την τιμολόγηση (IPTs) στο 8%. Στο βιβλίο προσφορών που έκλεισε το μεσημέρι, υποβλήθηκαν προσφορές άνω των 875 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά για το Χ.Α., τις ημέρες που ακολουθούν θα μετρήσουν αφενός τα όσα θα ανακοινώσουν Fed και ECB (13-15/12), αφετέρου, πόσο περισσότερο θα επηρεαστεί ο τραπεζικός κλάδος. Το «στοίχημα» θα παίζεται από τους traders, μέχρι την ώρα των επίσημων ανακοινώσεων.
Η προσοχή επίσης στην επιστροφή των φημών για το πιθανολογούμενο deal της ΤΕΝΕΡΓ, στην κίνηση της μετοχής της Μυτιληναίος (κινείται σε ιστορικά υψηλά), αλλά και στις επιχειρηματικές ζυμώσεις, εν όψει του διαγωνισμού της Αττικής Οδού.
Σύμφωνα με αναλυτές, «υπάρχει έντονος προβληματισμός για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να υποχρεωθούν από την κυβέρνηση, εν όψει της προεκλογικής περιόδου, να λάβουν μέτρα που θα επιβαρύνουν σημαντικά την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους θέση”, με αποτέλεσμα ο κλάδος να εισέρχεται σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και η βραχυπρόθεσμη πορεία του στο χρηματιστηριακό ταμπλό, θα εξαρτάται από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, μέχρι να υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις».
Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,60%
«Αναμένουμε μάλλον στενότερες διακυμάνσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο ΓΔΧΑ ενδέχεται να παρουσιάσει μια σταδιακή αύξηση της μεταβλητότητας, λόγω και της επικείμενης λήξης των παραγώγων την επόμενη Παρασκευή, αλλά και λόγω του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος συνεχίζει να κρατάει το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης, ευρισκόμενος στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Σημειώνουμε ότι για τον ΔΤΡ μια κρίσιμη περιοχή στήριξης αποτελεί η ζώνη των 600 - 590 μονάδων», τονίζει η Leon Depolas Sec.
Για ένα έτος γεμάτο προκλήσεις για τις τράπεζες της ευρωζώνης κάνει λόγο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας ότι τα περιθώρια για αναβαθμίσεις είναι πλέον περιορισμένα, ενώ επισημαίνει πως οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων θα ασκήσουν πιέσεις στην κερδοφορία. Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά ότι, παρά τους κινδύνους που θέτει το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, ο όποιος σχηματισμός νέων ΝPEs θα είναι διαχειρίσιμος, αναμένοντας μάλιστα περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE στο 5% το 2023.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι και πάλι θετικό, μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία, στηρίζοντας το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, εκτιμά η Optima σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Η Optima θέτει τις εξής τιμές-στόχους:
Alpha Βank: Τιμή-στόχος 1,48 ευρώ (από 1,77 ευρώ), σύσταση αγορά. Eurobank: Τιμή-στόχος 1,4 ευρώ (από 1,38 ευρώ), σύσταση αγορά, Εθνική Τράπεζα: Τιμή-στόχος 4,64 ευρώ (από 5,42 ευρώ), σύσταση αγορά. Πειραιώς: Τιμή-στόχος 2,8 ευρώ (από 2,01 ευρώ), σύσταση αγορά.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 629,67 (+0,92%) και 612,22 μονάδων (-1,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 615,95 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,28%.
Μεταξύ 908,62 (+0,59%) και 901,50 μονάδων (-0,19%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 904,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,09%.
Ο τζίρος στα 67 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΜΟΗ (+2,40%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,38%), ΜΠΕΛΑ (+2,43%) και ΤΕΝΕΡΓ (+2,95%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-2,70%), ΕΥΡΩΒ (-1,66%), ΚΟΥΕΣ (-1,18%), ΑΡΑΙΓ (-1,19%), ΒΙΟ (-1,20%), ΕΕΕ (-1,41%), ΛΑΜΔΑ (-1,32%) και ΣΑΡ (-1,50%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΜΙΓ (+5,26%), ΚΟΥΑΛ (+3,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,39%) και ΣΕΝΤΡ (+2,55%).
Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών και 7 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.